Ivo Žinić: U kontaktu sam s gradonačelnikom Gline. Bio je na svim sjednicama Stožera

Ivo Žinić/Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako stoje stvari na području koje je pogođeno potresom.

Na pitanje hoće li Tomo Medved postati čelni čovjek upravljanja krizom kaže:

“Vlada će donijeti odluku o koordinaciji aktivnosti pomoći i sanacije u području oštećenih gradova. Bilo bi mi drago da Medved bude koordinator, kako bi ovaj sustav još bolje funkcionirao. Uz njega će vjerojatno biti župan, te ravnatelj civilne zaštite, kao i njegovi zamjenici”, rekao je Ivo Žinić za N1. 

“Katastrofu apsolutno treba proglasiti, no mehanizam župana dozvoljava samo da možemo proglasiti prirodnu nepogodu temeljem procjena povjerenstava gradova i općina koji su stradali. No mislim da je ovaj potres mnogo razorniji i da bi se trebala proglasiti katastrofa, ili velika nesreća”, kazao je Žinić. Dodao je kako je s Tomom Medvedom i premijerom u komunikaciji.



“Izvještavam ih o svemu s terena, i vjerujem da će do toga doći”, rekao je.

Kontejneri i kamp kućice su najveći problem.

“Imamo 13272 zahtjeva, a pregledano je 3972 objekta. Na terenu imamo oko 250 kamp kućica, a potrebe su daleko veće. Očekujemo da bi ih moglo trebati 1500. Još sigurno 10 dana će to trajati, mi možemo oko 20-50 kućica na dan montirati.

Ovo je sedmi dan od potresa i svakim se danom stvari poboljšavaju. Prva je dva, tri dana snaga bila usmjerena na spašavanje. Sada je sustav tako složen da smo odredili mobilne timove koji će s koordinatorima moći brzo informirati o svim potrebama.

Kaosa i nereda nije bilo, gužve jeste. Nekome možda je izgledalo kao da nema sustava, ali to nije tako. Sve žurne službe, vojska, policija, HGSS… svi su uključeni i sve funkcionira”, rekao je Žinić.

Na pitanje gdje je gradonačelnik Gline, koji se ne pojavljuje u medijima, odgovara:

“U kontaktu sam s gradonačelnikom Gline. Bio je na svim sjednicama Stožera”, kaže Žinić.

Komentari