Ivan Đikić najavio da uskoro stiže cjepivo, o ruskom rekao da su ‘podaci o stvaranju antitijela impresivni’

Duje Klarić / CROPIX

U Vukovaru je u četvrtak glavna tema bila korona. Pod svim epidemiološkim mjerama, u dvorištu muzeja organizirana je manifestacija “Znanost za mlade u Vukovaru” na kojoj sudjeluju brojni stručnjaci, među kojima je i Ivan Đikić. Stanje s epidemijom u Hrvatskoj Đikić je komentirao za Dnevnik Nove TV. S njime je razgovarala reporterka Matea Drmić.korona

Znanstvenik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV rekao je da je pozitivno to što turisti i dalje dolaze u Hrvatsku. Ovi povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju nas u dobrom svjetlu u Europi, kazao je.

Kada je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene. Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenja podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest, rekao je.

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne. Moramo biti oprezniji i kritičniji, kaže.



Dodao je da je cijeli svijet blizu cjepiva. Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana, rekao je znanstvenik.

Dodao je kako je dobro što se dogodilo u Oxfordu dobro jer se radi vrlo kritično.

To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određeno dozu sigurnosti da će cjepiva koje biti djelotvorna i neštetna, kaže.

Poručio je da je svakako važno i cijepljenje protiv gripe. ”Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu COVIDOM, kaže.

Komentirao je i prijepore u javnosti kada se govori o rukovanju, pogotovo kada je riječ o političarima. Mislim da je to deplasirano malo, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske jer je to neophodno, zaključio je Đikić, piše dnevnik.hr 

Komentari