ISTRAŽIVANJE MIŠLJENJA Hrvati skeptični prema cjepivu, evo koliko ih kaže da se neće cijepiti

Pixabay

Gdje je kraj koronakrizi? Vjerojatno ga nema prije otkrića cjepiva za kojim u svijetu traje velika utrka. Neka su navodno u završnoj fazi pa RTL donosi istraživanje o tome što kada cjepivo bude dostupno.

Postavljat će se pitanje “Zašto bih se baš ja trebao cijepiti?” jer, prema istraživanju Valicona, više je Hrvata koji se ne planiraju cijepiti protiv koronavirusa kada ono stigne u Hrvatsku!

Da se neće cijepiti potvrdilo je 43 posto ispitanika, od kojih 21 posto sigurno neće, a 23 posto vjerojatno.

Cijepiti se planira 35 posto građana i to 11 posto sigurno, a 24 posto vjerojatno. Recimo i da je 22 posto ispitanika koji nisu sigurni što bi učinili.



Zanimljivo je i da su Hrvati znatno skeptičniji od ostalih Europljana jer istraživanje u sedam zemalja (Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Britaniji i Nizozemskoj) pokazuje da će se cijepiti čak 74 posto građana. I to svuda više od polovine stanovništva, na primjer u Francuskoj gdje je najmanji broj onih za cijepljenje, taj je postotak čak 64 %.

U Hrvatskoj je upola manje onih koji bi se cijepili nego u Europi, treba li onda cjepivo biti obvezno?

Upravo se to pitalo ispitanike i rezultat je 50-50. Dakle, Hrvati su podijeljeni i po tom pitanju. Od tog broja 15 posto ih se u potpunosti slaže da bude obvezno, a 35 uglavnom. 22 posto ispitanika se uglavnom ne slaže, a gotovo 30 posto u potpunosti je protiv toga da cjepivo bude obvezno.

S obzirom na to da hrvatski građani očito nisu spremni na cijepljenje, evo kako se oni štite od koronavirusa: najviše njih pranjem ruku i nošenjem maski u zatvorenom prostoru. Izbjegavaju rukovanje i grljenje s onima koji nisu članovi obitelji, a izbjegavaju i sve vrste masovnih okupljanja, piše RTL.

Valiconova online anketa provedena je na reprezentativnom uzorku 24. i 25. srpnja 2020. uz pogrešku uzorka: +/- 4,3 posto.

Komentari