Ipak se razmatra nastava na daljinu? Bivši suradnici Blaženke Divjak pozvani u Ministarstvo

Ronald Gorsic / CROPIX

Još je puno nepoznanica oko početka školske godine. Uz to, epidemija je u zamahu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja slani su signali kako Škola na Trećem više neće biti potrebna, no nastava na daljinu itekako se razmatra kao opcija što dokazuje poziv bivšim suradnicima Blaženke Divjak da dođu na sastanak u Ministarstvo.

U posljednja dva tjedna vidljivi su i nagli slalomi na Sveticama pa se nakon uvjeravanja da nema potrebe za Školom na Trećem i online lekcijama pozivaju mentori iz Cjelovite kurikularne reforme i to 25. kolovoza, da do 26. kolovoza odgovore jesu li za nastavak suradnje, javlja N1.

“Ministarstvo priprema moguće scenarije i modele izvođenja nastave te u tu svrhu nastavlja i s pripremama videomaterijala. Što se tiče Škole na Trećem, u skladu s epidemiološkom situacijom, odlučit će se na kojem će se kanalu i koji videomaterijali emitirati”, stoji u odgovoru MZO-a.

Brzina odlučivanja bila je potrebna krajem veljače kada se u dva tjedna zbog zatvaranja škola cjelokupna nastava morala preseliti u internetsko okruženje, time je nejasnije zašto MZO snimanje videomaterijala nije odradio, recimo, preko ljeta.



Kao prvi potez kod preuzimanja mandata Radovan Fuchs najavio je osnivanje gore spomenute Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak škole, no 23 članice i člana, od epidemiologa do sindikalista nisu bili dovoljni.

Prošli tjedan u Ministarstvu su bili Marko Košiček i Lidija Kralj, prvi suradnici bivše ministrice Blaženke Divjak.

U Ministarstvu su šturo potvrdili da je do sastanka došlo.

“Ja sam bio prošli tjedan na sastanku, njih je zanimao dio koji sam koordinirao oko razredne nastave i Škole na Trećem, kako je funkcioniralo, tko je bio uključen, a Lidija Kralj im je prenijela iskustva oko snimanja videolekcija s mentorima od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje, tehničke, izvedbene stvari, koji su bili problemi s kojima smo se susretali, kako smo ih rješavali, a sve da bi oni imali više detalja oko tog dijela posla”, otkrio je detalje sa sastanka Košiček.

Na pitanje je li ga iznenadio poziv iz MZO-a kaže da i nije jer je na odlasku iz Ministarstva poručio da je na raspolaganju ako će im trebati pomoć.

“Situacija je izvanredna, ona još traje i trebamo napraviti najbolje što možemo da u vrijeme korone imamo funkcionalan obrazovni sustav”, kaže Košiček koji nam je otkrio i da je na sastanku 10-15 minuta bio i sam ministar jer ga je zanimalo kako se razvijaju stvari.

Na pitanje što ga je najviše iznenadilo oko poteza ministra i ministarstva kaže da je to bila izjava ministra Fuchsa da je Škola na Trećem gotova, piše N1.

Komentari