Investitor koji se bori s Gradom iznio je dokaze protiv gradonačelnika: Franković se kao političar više bavi demagogijom

Screenshot

Nakon optužbi dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića izrečenih u ponedjeljak, direktor tvrtke Consultants d.o.o. Marko Balija odgovorio je na sve tvrdnje Frankovića i najavio mogućnost podizanja kaznene prijave.

“O svemu moram razborito razmisliti, ali nije isključeno podizanje kaznene prijave. U Dubrovniku riba smrdi od glave”, istaknuo je Marko Balija na tiskovnoj konferenciji na kojoj je demantirao sve uvrede i laži dubrovačkog gradonačelnika.

Balija je naglasio sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su počinili dubrovački gradonačelnik i privremeni pročelnik Zdenko Medović u procesu izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin.

“Nikada nisam nikome prijetio. Ono što je meni šokantno je izjava zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić, da ne postoji kazneni postupak, a to ovisi o DORH-u, oni o tome odlučuju. Prijava je lažna i neutemeljena. Te prijetnje osnivaju se na riječima “molim te” ili “dosta je”, a ovakva je prijava česta u našem poslu i u politici, a svrha joj je da naprave opterećenje kako se vi ne biste mogli baviti svojim poslom,” rekao je Balija na konferenciji za novinare dodajući kako vjeruje kako je cilj kaznene prijave protiv njega bio micanje s teme te su stoga i protiv njega dizane lažne anonimne prijave.



“Upravna tijela Grada Dubrovnika krše zakon. Gradonačelnik kad opisuje naše postupke često pokušava stvoriti okolnosti da smo mi ti koji kasnimo u samom postupku. Poanta priče je sljedeća. Mi trpimo štetu radi šutnje admininistracije. Vi ste podnijeli zahtjev u roku, ali upravni odjel pušta da prođe rok od 60 dana. I mi se obraćamo nadležnom tijelu radi šutnje administracije. Medović ne zna da je ministarstvo reagiralo po ovom pitanju. Ako ne zna, dobio je krive informacije od Frankovića. Ako zna, on nije imao razloga da laže. Ovo je za trenutačnu ostavku Medovića,” rekao je.

Franković se kao političar više bavi demagogijom umjesto da bude gradonačelnik sa svojim obvezama, ocjenjuje Balija. “Imamo situaciju da stalno netko laže, a kad se laže u suštini je uvijek povezano s prikrivanjem kaznenog djela. Imamo situaciju da je gradonačelnik političar i mora se baviti politikom, no s druge strane je i gradonačelnik koji mora biti svjestan pravnih posljedica ako postoji suprotnost sa zakonima Republike Hrvatske. Mato Franković ima veliki problem između mirenja uloge političara i gradonačelnika, to su dvije različite stvari”, istaknuo je Balija.

Za vrijeme postupka koji traje 18 mjeseci došli smo do sumnji i to je bio ozbiljan razlog zašto smo krenuli prema Frankoviću da vidimo tko je dao nalog Orlandi Tokić na obavljanje poslova izvan djelokruga ovlasti gradonačelnika i zamjenice Orlande Tokić.

“Dolazimo do šokantne činjenice da Franković priznaje kako je dao nalog Orlandi Tokić izvan ovlasti svog rada da izvrši određene radnje. Ako smo stranka u postupku, postoje procedure kako se što uzima. Ne može gradonačelnik zamjenici gradonačelnika govoriti da ulazi u upravni odjel i da govori što je po GUP-u, to je van statuta! Može napravit nadzor, a ne može pisati što su neispravnosti. Upravni odjel samostalno donosi vlastite odluke i odgovara za njih gradonačelniku. Ovo je ozbiljni problem, nisu ga svjesni,“ kazao je Balija i priložio kopiju spornog maila koji jasno otkriva naloge Mate Frankovića.

“Tu stoji da treba vidjeti kako to sve što je vezano za moj projekt poništiti. Imamo suglasnost i Ministarstva. Tokić čak i spominje tu Ministarstvo državne imovine. Zaključak ovog maila je da dozvola čeka izmjene prostornih planova. Sve što je u ovom mailu, mi smo proživjeli”, kazao je Balija.

“Gradonačelnik kaže kako je sve prijavio DORH-u i USKOK-u. Jest, ali bez ovog izvještaja. Osim toga, između Frankovića i Tokić nastala je tišina u zadnjih šest mjeseci. Izjave gradonačelnika da ima uvide u spise i službene dokumente MUP-a. Znači li to manipulaciju? Mi ćemo pokušati cijeli postupak udaljiti od Frankovića”, najavljuje Balija koji je potom pustio dio izjave Mata Frankovića koji citira službeni policijski zapisnik i postavlja pitanje odakle Frankoviću policijski zapisnici?

“Mato Franković godinu dana već najavljuje izmjene GUP-a. Stvara ljudima psihoze, to se tako ne radi. Ja s Gradom nemam loš odnos”, poručuje Balija te priznaje da je Orlanda Tokić ranije radila u njegovoj kompaniji i da je surađivao i s njezinim suprugom.

Odgovarajući na novinarska pitanja Balija je potvrdio kako je financirao kampanju HDZ-a na nacionalnoj razini, te pojasnio da nije vlasnik portala Direktno, već je to Filip Šuster, koji radi kao pravnik u njegovoj tvrtki, prenosi Direktno.

 

Komentari