Interes je sve manji, cijepljenjima će se dijeliti nagrade

Ilustracija Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Zbog smanjenog interesa, cijepljenjima će se dijeliti nagrade. U Hrvatskoj se neće dijeliti novac, ali nagrada će ipak biti.

Europska unija u četvrtak je dostigla točno 50 posto odraslih građana koji su cijepljeni barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19. Hrvatska je trenutno na 39,6 posto, a interes za cijepljenje pada iz tjedna u tjedan. Naime, donedavno se cijepilo 50.000 osoba dnevno i više od 180.000 tjedno, u tjednu iza nas cijepljeno je samo 65.000 građana.

Zbog toga je dogovorena nova kampanja u kojoj će sudjelovati i poznati, a dogovoreno je i da se kreće s korektivnim motivirajućim mjerama. Kako doznaje Jutarnji list, cijepljenima se neće dijeliti novac kao u Srbiji ni besplatni kanabis kao u američkim nekim državama, ali Zagorci, primjerice, mogu za cijepljenje očekivati besplatne ulaznice za toplice dok se u Splitu organizira besplatna predstava.

U Karlovcu će, pak, pred domovima zdravlja biti postavljeni punktovi kako bi se mogao cijepiti tko god prođe, Primorsko-goranska županija planira mobilne timove po Delnicama, Gorskom kotaru i otocima, a u Podravinu već u ponedjeljak stiže autobus sa cjepiteljima koji će obilaziti manja mjesta



Nudit će se Pfizer

“U ponedjeljak u našu županiju stiže autobus koji će se koristi kao mobilno cijepno mjesto uz pomoć kojeg namjeravamo u 9 radnih dana obići 49 manjih mjesta. Svakog dana radit ćemo od 8 do 17 sati i svakog sata biti u drugom mjestu”, rekao je dr. Miroslav Venus, glavni epidemiolog Virovitičko podravske županije, u kojoj je cijepljeno 39 posto građana.

“Idemo velikim autobusom u kojem je 55 mjesta pa će tako biti dosta prostora i mogućnost održavanja epidemioloških mjera. Odlučili smo da će se koristiti samo Pfizerovo cjepivo jer ono je građanima najpoznatije i imaju najviše povjerenja”,objašnjava dr. Venus. Ideju s autobusom namjerava realizirati i Bjelovarsko-bilogorska županija, potvrdio je župan Marko Marušić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako će građane nastojati motivirati time što se više neće morati unaprijed prijavljivati na cijepljenje. Uz to bi i digitalna potvrda trebala biti poticaj.

Kupanje na račun županije

Svi Zagorci koji će se cijepiti tijekom lipnja i srpnja dobit će cjelodnevnu ulaznicu za četiri kupališta Krapinsko-zagorske županije. Kad dođu na blagajnu bazena, bit će dovoljno predočiti osobnu iskaznicu, prodavač karata provjerit će je li ime na popisu cijepljenih osoba i to je to. Kupališta će račun ispostaviti Županiji.

“S kupalištima Tuheljske toplice, Terme Jezerčica, Krapinske i Stubičke toplice sve je dogovoreno, ostaju tek tehnički detalji. Morali smo pronaći zakonski model, našli smo ga i sutra raspisujemo Javni poziv”, rekao je kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Dodao je kako im je važno dočekati jesen sa što više cijepljenih.

Mobilni timovi za otoke

U Splitsko-dalmatinskoj županiji planiraju se cijepljenja uz pomoć mobilnih timova na otocima i u Zagori.

“U Splitu će se organizirati cijepljenje po gradskim kotarevima a građani će dobiti informaciju o vremenu i mjestu cijepljenja za koje se ne trebaju prijavljivati “, rekla dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije. Naglašava da će cijepljeni Splićani 23. lipnja dobiti na poklon predstavu splitskog HNK.

Međimurce ne treba dodatno poticati na cijepljenje, do kraja tjedna ovim tempom njih bi moglo biti cijepljeno 50 posto.

Varaždinski župan Anđelko Stričak okupio je jučer županijske gradonačelnike i načelnike i ponudio im dolazak medicinskih timova za cijepljenje u njihov kraj, pod uvjetom da oni pronađu stotinjak osoba koji se žele cijepiti i osiguraju punkt.

“Približit ćemo medicinski tim terenu, a ne teren medicinskom timu”, kaže Stričak.

Komentari