Inspekcija ‘češlja’ bolnicu Srebrnjak: Pacijente nisu naručivali, ambulante su ukinuli, lista čekanja sve duža…

N1

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od četvrtka je bio u izvanrednoj inspekciji u Dječjoj bolnici Srebrnjak kako bi provjerili anonimnu prijavu koju su primili tijekom srpnja, javlja 24sata.

Iz bolnice su, prema saznanjima 24sata, izuzeli vrlo opsežnu dokumentaciju koja se veže na rad bolnice u posljednjih godinu dana kojom bi trebali provjeriti, između ostalog, navode da se bolnica do prije neki dan zatvorila prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti te liječnici nisu mogli iz pedijatrijskih ambulanti naručivati djecu na prvi pregled, potom da se drastično smanjio broj apartmana za roditelje, da su se ukinule pojedine ambulante i produljile liste čekanja, da se zapošljavalo administrativno osoblje dok su liječnici i stručnjaci odlazili, a provjeravaju i način imenovanja novog ravnatelja te članova uprave bolnice.

Inspekcija je pokrenuta po nalogu ravnateljice Regionalnog ureda Zagreb HZZO-a te se najavilo da će kontrola biti 11 kolovoza. Zapravo se radi o kombiniranoj inspekciji zavoda i Ministarstva zdravstva i sugovornici 24sata su uvjereni da se to radi po nalogu USKOK-a koji je zaprimio kaznene prijave koje se odnose na optužbe da se sa smjenom bivšeg ravnatelja bolnice dr. Bore Nogala, namjerno opstruira i uništava bolnica te ozbiljno ugrožava projekt izgradnje Centra za translacijsku medicinu koju uglavnom financira iz EU fondova i težak je 60 milijuna eura.

”Istina je da su inspektori iz HZZO-a bili na Srebrnjaku i uzeli zaista vrlo opsežnu dokumentaciju koja se veže na mnoge stvari koje su se u bolnici događale posljednjih godinu dana”, potvrdio je za 24sata upućeni izvor.

Doktorica bez licence

HZZO traži svu dokumentaciju koja se izravno veže uz odluku o imenovanju članova uprave i predsjednika uprave bolnice. Nedavno je na nakon provedenog natječaja novim ravnateljem bolnice imenovan dr. Ivo Dujmić Čule s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kojeg prozivaju da do dolaska na Srebrnjak bio specijalizant radiologije na Rebru.

U međuvremenu je uz novog ravnatelj dr. Dujmić Čulo, a zamjenica mu je postala dosadašnja v.d. ravnateljica dr. Ivana Đerek Dubravčić, inače doktorica bez licence, dok su dvije od četiri pomoćnice ravnatelja postale medicinske sestre, jedna od njih je glavna medicinska sestra.

Inspekcija sada “češlja” kompletno vodstvo bolnice pa, između ostalog, traži: odluke o imenovanju članova uprave i predsjednika uprave, odluke o imenovanju ravnatelja i pomoćnika ravnatelja, odluke o imenovanju članova svih bolničkih povjerenstava njihovi poslovnici o radu, popis voditelja svih odjela i ambulanti te radno vrijeme svakog pojedinog odjela i ambulante.

Dobro upućeni sugovornik rekao je da se čini kako ovaj izvid HZZO-a i Ministarstva zdravstva izgleda kao pravi forenzički tim.

”Zaista traže vrlo detalje podatke i dokumentaciju te ako namjeravaju napraviti pravi posao, bit će tu svega”, kazao je sugovornik.

Bolnica se skoro zatvorila prema pacijentima, što zbog Covid-a, što zbog, sumnjaju neki, neprikrivene namjere da se bolnica ugasi jer su se zaustavila sva naručivanja iz ambulanti pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Od prošlog tjedna, odnosno od dolaska novog ravnatelja dr. Dujmić Čulo, bolnica se ponovno otvorila prema malim pacijentima i pedijatri opet mogu naručivati djecu.

Komentari