Imovinske kartice su polazišna točka od koje se kreće u otkrivanju malverzacija. Sad kad je objavljena imovinu sudaca treba provjeriti

Djuro Sessa Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Objava imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika, dakle sudaca i tužitelja, na internetu veliki je korak u preveniranju korupcije u pravosuđu, piše u subotu Jutarnji list.

Budući da se imovinske kartice sudaca i tužitelja objavljuju sa zakašnjenjem od tri i pol godine, uz veliki otpor sudaca i doslovce zadnjeg dana zakonskog roka, moglo bi se sumnjati u razloge tako negativnog pristupa predstavnika sudbene vlasti i pitati što se u protekle tri i pol godine događalo s imovinom koja je eventualno sumnjivog podrijetla. Je li u međuvremenu uklonjena ili možda “oprana”, navodi dnevnik.

Premda građani imaju vrlo loše mišljenje o sudstvu i smatraju ga korumpiranim, sigurno je istina da velika većina sudaca pošteno radi svoj posao. A objava imovinskih kartica upravo njima ide u prilog. Naime, već na prvu, kada se listaju imovinske kartice, vidljivo je da suci imaju imovinu kakvu bi stekao i svaki drugi prosječni čovjek s njihovim primanjima.

Iskustvo koje imamo s imovinskim karticama dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti govori da velika većina njih uopće nije sporna, ali kod onih koji su skloni muljanju upravo su imovinske kartice polazišna točka od koje se kreće u otkrivanju malverzacija.



Tako je, recimo, bilo slučajeva da se imovina nije prijavila u imovinske kartice, a kada bi se ona otkrila, s time bi na površinu u pravilu isplivale i sporne situacije u kojima je stečena. Može se očekivati da će se isto dogoditi nakon objave imovinskih kartica sudaca i tužitelja, donosi Jutarnji list.

Komentari