IMAMO 635 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Beroš: Preminulih je četvero, noćas preminula pacijentica u Puli

Damir Krajac / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite održat će u 9 sati konferenciju za medije i javnost na kojoj će iznijeti najnovije podatke o epidemiološkoj slici u Hrvatskoj.

“Imamo 49 novooboljelih bolesnika, većina ih je iz jedne mikrololacije gdje smo uveli posebne mjere. Preminulih je četvero, a na respiratoru je 19 bolesnika”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Potvrdio je da je u noći s petka na subotu preminula bolesnica u Puli, u dobi od 93 godine.

U petak je u Hrvatskoj bilo visoko zagađenje zraka pa je Stožer objasnio i tu situaciju.



Riječ je o vrlo čistim česticama koje lebde zrakom. One oštečuju i izazivaju akutne repiratorne probleme. Dokazano je i da uzrokuju kardiovaskularne probleme. Ovo onečišćenje nema nikakve veze s onečišćenjem u Hrvatskoj nego sa situacijom u susjednim zemljama. Jučerašnja situacija je bila kritična, ali danas je značajno bolje. No, svejedno, ne preporučujem ikome da boravi na svježem zraku dok vjetar ne odnese te mikročestice na zapad”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Prosječno trajanje je pet do šest dana, sad je toliko prošlo od potresa u Zagrebu i moguće je da su neki od novooboljelih od tada, ali inkubacija može traje 14 dana pa molim da se još malo pričeka kako bi mogli utvrditi ima li veze između potresa i broja oboljelih”, dodao je Capak.

U petak je zabilježen najveći porast broja zaraženih, kada je potvrđen 91 slučaj u jednom danu.

Beroš je istaknuo  da je situacija pod kontrolom te da se ovakav rast očekivao zbog žarišta kod Biograda. Dodao je i da je situacija dobra sve dok imamo linearan rast.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 635 oboljelih osoba. Ozdravilo je 45 osoba.

Komentari