Imaju li hrvatski policajci osiguranu svu potrebnu zaštitnu opremu od koronavirusa za vrijeme kada su na dužnosti, imamo informacije da baš i nemaju

Ilustracija Foto: Vlado Kos / CROPIX

Policijski dužnosnici u Hrvatskoj su nakon zdravstvenih djelatnika možda i najizloženiji infekciji koronavirusom zbog opisa njihovog posla koji zahtjeva svakodnevnu interakciju s velikim brojem različitih ljudi.

Koliko su hrvatski policajci zaštićeni, odnosno imaju li osiguranu zaštitnu opremu poput zaštitnih maski i rukavica?! Ako je suditi prema reakcijama nekih zabrinutih građana koji su nam se javili u redakciju, čini se kako ta zaštita i nije u potpunosti osigurana.

Najme došli smo do informacije kako policajci sami kupuju zaštitne maske po tržišnim cijenama kako bi se zaštitili na dužnosti, jer ono što dobivaju od MUP-a jednostavno nije dovoljno. Najme kako bi ispravno koristili jednokratne zaštitne maske, događa se i da u jednom danu su prisiljeni promijeniti nekoliko desetaka maski, a kako prema informacijama koje smo dobili te maske MUP ne osigurava u potpunosti, već ako žele sačuvati svoje zdravlje na dužnosti moraju kupovati dodatne pakete maski. Kako je već svima poznato ti paketi zaštitnih maski se prodaju po paprenim cijenama.

Tragom te informacije poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi dobili i potvrdu iste, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.



“Poštovani,

vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako Ravnateljstvo policije putem Ravnateljstva civilne zaštite redovito na mjesečnoj razini, a temeljem iskazanih potreba svojih ustrojstvenih jedinica, nabavlja svu zaštitnu opremu i sredstva potrebnu za redovito obavljanje zadaća policijskih službenika, kao i za dezinfekciju prostora koji se pri tome koriste. Ne raspolažemo informacijama da policijski službenici sami moraju po tržišnim cijenama kupovati zaštitnu opremu koju bi koristili tijekom obavljanja službe niti za to postoji potreba.

U dosadašnjem razdoblju epidemije ustrojstvenim jedinicama je na taj način isporučeno preko 1 120 000 komada zaštitnih maski, oko 16 000 kutija zaštitnih rukavica, preko 23 000 komada zaštitnih naočala, oko 12 000 komada zaštitnih vizira, preko 40 000 komada kombinezona, oko 32 000 litara dezinficijensa za ruke te preko 10 000 litara dezinficijensa za površine.

Navedena zaštitna oprema i sredstva se distribuiraju prema svim policijskim upravama te ustrojstvenim jedinicama Ravnateljstva policije i MUP-a u sjedištu, a u slučaju potrebe, osim redovite mjesečne nabave, ustrojstvene jedinice mogu zatražiti isporuku dodatnih sredstava koja bi im bila isporučena u najkraćem mogućem roku”, stoji u dopisu MUP-a.

Komentari