IMAJU CJELOVITE PRIJEDLOGE RJEŠENJA Marijana Puljak: ‘Zakon o obnovi se pokazao manjkavim, iako praktički nije ni započeo’

Screenshot

Područje Petrinje i Siska pogodila su dva jača potresa i nekoliko slabijih popratnih. Ozlijeđenih nema, ali je velika materijalna šteta na kućama i zgradama. Postavlja se pitanje kako će se to regulirati s obzirom na to da se Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije odnosi isključivo na navedena područja. 

“Zabrinutost se ponovo proširila Hrvatskom. Uz trenutnu solidarnost s građanima Siska, Petrinje i drugih mjesta koji su pogođeni potresom, još jasnije podsjećamo na potrebu dugoročnog planiranja i preveniranja zaštite sigurnosti naših sugrađana i imovine u cijeloj Republici Hrvatskoj”, ističe saborska zastupnica stranke Centar Marijan Puljak.

Stranka Centar je i u slučaju zagrebačkog potresa i usvojenog zakona skretala pozornost, kako nam govori, na važnost rješenja za cijelu Hrvatsku, kao i na nužnost investicijskog pristupa cjelovite obnove grada Zagreba koji za to ima potencijala, kako bi se sredstva solidarnosti pravednije osigurala svima u sličnim situacijama u cijeloj državi.

Zbog toga su u Saboru bili protiv ovakvog Zakona. Dodaje kako će u sljedećih nekoliko dana izložiti cjelovite prijedloge rješenja te upozoriti na nedopustive nedostatke postojećeg modela obnove, posebno grada Zagreba, “koji se već sad pokazao manjkavim iako praktički nije ni započeo”.



Petrinju i Sisak obišli su premije Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministri Davor Božinović, Tomo Medved i Vili Beroš.

Na pitanje je li nužno proširivati Zakon o obnovi Zagreba i okolice na Sisak i okolicu, premijer je rekao da se prvo mora vidjeti šteta pa se onda odlučiti na koji će se način to regulirati.

“Razmotrit ćemo sve opcije, već sam zatražio ministra Horvata da njegovo ministarstvo razmotri što nam je najbolje”.

Komentari