IMA PORUKU ZA VLADU Đikić: Broj novozaraženih će početi padati, a broj umrlih će rasti

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Đikić je u četvrtak ponovno javno pisao premijeru Plenkoviću i upozorio da će broj umrlih samo od početka studenog do kraja prosinca biti veći od 3000. S njime je razgovara RTL.

‘Situacija je uistinu vrlo ozbiljna, ne samo broj umrlih nego jako veliki broj zaraženih, novozaraženih je u prosjeku 3000 – 4000. To nam svima govori da moramo biti ozbiljni, moramo se udružiti i pratiti osnovne mjere izbjegavati kontakte, veće grupe, održavati distancu. Očigledno, ako mjere budu djelovale, brojevi novozaraženih će početi padati, broj umrlih će i dalje rasti – ali i to ima svoj kraj, tako da očekujem do sredine siječnja, kraj siječnja i oba broja će biti značajno niža nego danas’, rekao je Đikić.

Upitan je li moguće da u EU cijepljenje počne na isti dan rekao je: ‘Apsolutno je moguće ako infrastrukturne stvari u svim zemljama budu pripremljene. Mi kao Europljani imamo povjerenje u naš sustav i vjerujem da će Vlade zemalja omogućiti građanima da u isto vrijeme prime tu neophodnu zaštitu od pandemije i tako pokažu ujedinjenost Europe. Mislim da je to glavna poruka koju je Komisija htjela poslati svim članicama’.

Jako je važno raditi na obrazovanju građana

‘Vjerujem da će Vlada osigurati taj postupak da se krene 27.12 s cijepljenjem u Hrvatskoj. Mislim da smo to sposobni i da ćemo to ostvariti. Ono što je još važno, a o čemu sam pisao danas je da je jako važno raditi na obrazovanju građana, nama je jako neophodno da građani čuju prave točno informacije koje su bazirane na podacima koji su odobreni od agencija širem svijeta’, dodao je i poručio:



‘Vlada je te kampanje trebala početi prošli tjedan, pa čak i prije dva tjedna, ali ni danas nije kasno. Predložio sam da se angažiraju stručnjaci, znanstvenici, ali i umjetnici, sportaši, javne osobe i da svi na jedan način prenesu svoju poruke podrške i vjerovanje da je cjepivo rješenje ove bolesti.’

Komentari