IMA LI RAZLOGA ZA STREPNJU? Znanstvenici istražuju: Je li lambda soj otporan na cjepivo?

Pixabay

Nakon novog delta soja koronavirusa, na svijetu se pojavio još noviji mutant tzv. lambda soj kojeg već mnogi nazivaju “lambada” virusom. Znanstvenici strahuju da bi lambda soj koronavirusa koji hara Peruom mogao biti otporan na cjepiva.

Soj lambda, odnosno C.37, pojavio se u Peruu još u kolovozu prošle godine. Zbog toga se smatra da ta južnoamerička zemlja ima najveću smrtnost od koronavirusa na svijetu.

Kako je objavio New York Post, od pojave pojave u Peruu, lambda soj se proširio na 30-ak zemalja. Bile su to uglavnom zemlje u Latinskoj Americi, ali i u Velikoj Britaniji koja je, prema podacima tamošnje vlade, zabilježila najmanje osam slučajeva.

U Peruu je lambda prisutna u 81 posto novih zaraza, a prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, to je zemlja s najvećim postotkom smrtnosti na svijetu. Naime, gotovo 10 posto zaraženih koronavirusom umre. Na 100 tisuća stanovnika, umre ih 600, što je dvostruko više nego u Mađarskoj koja je na drugom mjestu.



Svjetska zdravstvena organizacija je lambdu proglasila varijantom koju moraju pratiti. “Lambda nosi velik broj mutacija koji vode do moguće povećane prenosivosti ili mogućoj povećanoj otpornosti na antitijela”, objavili su iz WHO-a.

Lambda primjećena i u Čileu

Dodali su kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila učinkovitost cijepljenja.

Osim u Peruu, zaraza lambdom primjetna je i u Čileu. Tamo je trećina oboljelih od koronavirusa zaražena upravo lambda sojem.

Znanstvenici smatraju da taj soj bolje izbjegava cjepivo od ostalih. U radu su upozorili da je smrtnost vjerojatno zato velika, iako u Čileu provode velik program cijepljenja.

“Uzimajući u obzir koliko brzo se ova varijanta širi u Peruu, Ekvadoru, Čileu i Argentini, smatramo da lambda ima potencijal da postane zabrinjavajući soj”, naglasili su iz WHO-a.

Lambda soj pojavio se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tamošnji znanstvenici su rekli kako je taj soj “varijanta pod istragom”.

Komentari