Ikić-Baniček o lošoj organizaciji: ‘Od početka smo se sami morali organizirati, bilo je tu više paralelnih sustava. Na neka pitanja još uvijek nema odgovora’

Kristina Ikić-Baniček/Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ogorčena je lošom organizacijom vlasti za pomoć potresom pogođenim područjima, kako tvrdi. Ističe kako su se od početka sami morali organizirati, prioritet su bili struja i voda. 

“Sve predstavlja problem. Od toplih obroka, do osiguravanja higijenskih potrepština, lijekova, Covid. Ali sve rješavamo zahvaljujući pomoći koja pristiže u grad.. Ljudima je teško, ali svi skupa nastojimo biti strpljivi i razumni. Rješavamo problem za problemom”, rekla je za Net.hr.

Dalje tvrdi kako su sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo preko medija i uz njen apel.

Bilo je tu više paralelnih sustava i pokušaja uspostave sustava, kako navodi. “Jedino su od prvog trenutka funkcionirali gradski vatrogasci, gradske tvrtke, gradski Crveni križ i volonteri koji su došli sa svih strana s pomoći, materijalom i strojevima. Ništa drugo nije funkcioniralo, nismo se imali kome obratiti”.



Dodala je da ne želi da ispadne kao da se žali, jer je u Petrinji i Glini teže, ali navodi i da se sustav još uvijek gradi.

Komentirala je i proglašenje katastrofe nakon šest dana rekavši kako njima koji žive u toj katastrofi već tjedan dana to formalno proglašenje ne znači ništa.

“Nisu me zvali ni na kakve sastanke, ali u redu, barem nisam gubila vrijeme na te sastanke, nego sam sama zvala na sve strane, kontaktirala tvrtke i moguće donatore”, ističe te dodaje da je komunikacije manjkalo i na razini Grad-Županija.

No smatra da je osnivanje Stožera definitivno korak naprijed, ali na neka pitanja još nema odgovora.

“Što s građanima čiji su stanovi ili kuće neuseljivi, koji dobivaju crvenu naljepnicu. Nisu svi za rušenje, ali su – crveni. Što je s javnim objektima koje su ‘crveni’. I dalje nemam upute što raditi s takvim objektima. Ali eto, slijede novi sastanci Stožera i nadam se da ćemo dobiti i konkretnije odgovore”, rekla je.

Komentari