‘IDEJE NAŠE, NOVAC VAŠ’ Bandić dao Sedlaru više od 200 tisuća kuna za snimanje filma o potresu u Zagrebu

Facebook stranica “Strah od slobode” redovito ukazuje na što se troši novac iz zagrebačkog proračuna pa su ovaj put objavili kako je gradonačelnik Milan Bandić pronašao u prezaduženom Zagrebu više od 200 tisuća kuna za film o potresu. Novac je namijenjen Jakovu Sedlaru.

“Čak 242.000,00 kuna javnog novca isplatit će Milan Bandić tvrtki Oluja film Jakova Sedlara za produkciju dokumentarnog filma ‘Zagreb 2020 – prije i poslije potresa’. Sedlar se u duhu Ostapa Bendera ‘ideje naše, novac vaš’ obratio Gradu Zagrebu s prijedlogom za snimanje filma, Bandić je odmah prepoznao vrijednost vizionarske ideje i suradnja je bila neizbježna.

Filmom će, navodi se u obrazloženju od 22.7. ove godine, ‘biti obuhvaćeni ključni kadrovi Zagreba prije potresa, sa svim detaljima i ljepotama koje je Zagreb nudio, kao i kadrovi potresa koji je Zagreb tragično vratio unatrag’. Osim Grada, u cijelu priču uključila se i Turistička zajednica koja će, vjerovali ili ne, kadrove razrušenog Zagreba koristiti ‘u promotivne turističke svrhe’, na radost svih njegovih građana u čijim stanovima ove zime neće biti grijanja. Još ne znamo hoće li režiser kao svoj umjetnički izričaj odabrati patetičan prikaz stradanja hrvatskog naroda u iskonskoj kataklizmi, ili možda revizionistički pristup kakav je povremeno koristio u svojim uracima, pa u filmu prikazati da potresa zapravo nije ni bilo.

Iako Sedlar za sebe voli reći da svoj kruh pošteno zarađuje na tržištu, svako malo se pokaže kako su njegovi projekti financirani i javnim novcem. Nedavno smo otkrili kako je Sveučilište u Zagrebu za film ‘Hrvatske sportske legende’ Sedlaru isplatilo gotovo 275.000,00 kuna, a od Grada Zagreba je prema dostupnim podacima u više navrata dobivao sredstva. Zadnji put u listopadu prošle godine, kada je za film ‘Monsignor’ dobio 100.000,00 kn. Sasvim dobar rezultat za autora čija djela filmski kritičari nazivaju ‘krunskim škovacama hrvatskog filmskog Jakuševca'”, stoji u objavi.



Komentari