Iako pada broj novozaraženih Stožer poziva na oprez, uputili su i važan apel građanima te donijeli nova pravila o prelasku granica

Stožer Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Prvi put je broj hospitaliziranih od studenog ispod 2000, a pada i broj zaraženih. Naime, zabilježen je prilično izražen silazni trend novooboljelih. U posljednja 24 sata je 1135 novih slučajeva, a preminulo je 26 osoba. 

Među oboljelima su 1993 pacijenta na bolničkom liječenju, a 193 ih je na respiratoru. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako smatraju da uz prisutnu odgovornost građana ove mjere dosta djeluju, ali to nije kraj.

“Nemojte misliti da je ovo kraj epidemije, ali možemo zaključiti da ove naše balansirane mjere polučuju rezultate i to je pobjednička formula u borbi protiv epidemije. Ali oprezni moramo biti i dalje”, poručio je.

O zatvaranju Arene, gdje se nalazi 12 bolesnika, rekao je kako će o tome razmišljati kada dođe vrijeme.



“Mi volimo biti pripremljeni i biti nekoliko koraka ispred. Realno, upogonili smo je mjesec dana prije nego smo je trebali. U ovom trenutku nastojimo i dalje držati pod kontrolom sve elemente koji utječu na zarazu”.

‘Imamo prilično izražen silazni trend novooboljelih’

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da pad u prva tri dana ovoga tjedna u usporedbi s prva tri dana prošloga tjedna iznosi -36,18 posto. “Dakle, imamo prilično izražen silazni trend novooboljelih”.

Dodaje kako je 14-dnevna stopa incidencije 334,4 na 100.000. Najbolju poziciju ima Dubrovačko-neretvanska županija s 165,8. najvišu incidenciju ima Međimurska županija s 536.7. Hrvatska na ljestvici 14-dnevne stope incidencije zauzima 11 mjesto. “Sada smo u donjoj polovici ljestvice”.

Cijepljeno je 16.425 iz sustava zdravstva, 15.848 iz sustava domova za starije. U Sisačko-moslavačkoj županiji su ukupno do jučer u 19 sati cijepljene 3.373 osobe.

Nove odluke za prelazak granice i posebna pravila

“Donesena je nova odluka o granicama. Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ, a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u izolaciju od 14 dana. Karantena se može skratiti na sedam dana ako osoba sama o svom trošku obavi PCR testiranje”, objasnio je ministar MUP-a Davor Božinović.

Dodaje kako su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći i volontiranja u potresom pogođenim područjima, uvedena posebna pravila te će oni moći ući u Republiku Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite. Drugim riječima, bez testa.

“Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU-a, ali po dolasku iz  trećih zemalja zbog neodgodivih razloga, kao što su bolest, pogreb i drugo, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati”.

Važan apel građanima 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić apelirala je na građane, pogotovo one koji imaju kronične bolesti, da se svakako jave svom liječniku ili u bolnicu ako imaju izraženije simptome.

“Jedan dio bolesnika, nažalost i oni koji imaju komordibitete, nekad dođe prekasno u bolnicu i prekasno se jave liječnicima, i onda je liječenje puno teže i zahtjevnije”, upozorila je.

Markotić je u ponedjeljak rekla, podsjetimo, kako su područja pogođena potresom prioritet za cijepljenje te najavila da će kompletna tranša Moderninog cjepiva najvjerojatnije biti upućena na to područje.

“Jako je važno da se ljudi cijepe na tom području”, naglasila je HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” upozorivši na opasnost od većeg broja zaraženih s obzirom na to da je u Sisačko-moslavačkoj županiji bila uzlazna krivulja upravo uoči potresa.

Dodala je kako već dva tjedna postoji značajna tendencija pada broja oboljelih u Hrvatskoj no i dodala da blagdanske dane treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih.

Govoreći o kalendaru cijepljenja ustvrdila je kako količina cjepiva potrebna za Sisačko-moslavačku županiju nije tako velika da bi značajno pomaknula planirane termine. Veliko je ohrabrenje, ističe, i to što će AstraZeneca vjerojatno uspjeti plasirati svoje cjepivo relativno brzo.

Navela je i kako se se zasad čini da nekakvih značajnijih akutnih nuspojava cijepljenja nema. “Dakle, onih koje će se pojaviti odmah iza cijepljenja, osim nekih alergija, nema. Bitno je pratiti da ne bi kasnije bilo nekih značajnijih nuspojava, ali čini se za sada da vjerojatno neće biti”, zaključila je.

Komentari