I RESTART IMA SVOJU APLIKACIJU: Državni servis za najam stanova

Screenshot

Restart koalicija doslovno obećava “državnu web-aplikaciju za registraciju stanova za dugoročni najam u kojoj država i potencijalni korisnici imaju uvid u dostupnost i kvalitetu stanova na ciljanom tržištu, a iznajmljivačima je ujedno prostor za oglašavanje”. No čini se da su, u svjetlu sveopćeg izrugivanja s HDZ-ovom booking platformom, u oporbenoj koaliciji shvatili da bi stvar, onako kako je napisana u programu, mogla biti malo nezgodna, piše Telegram.

Vodeće hrvatske stranke, naime, iskazuju neobjašnjiv poriv da pod okriljem države, a to znači i novcem iz državnog proračuna, razvijaju državne aplikacije u najmanju ruku upitne svrhovitosti. Jednu takvu aplikaciju – državnu booking platformu – biračima na predstojećim izborima, na opću nevjericu i smijeh, obećavaju iz HDZ-a. No, i program oporbene Restart koalicije, okupljene pod vodstvom SDP-a, predviđa sličan angažman države.

Dok HDZ-a obećava pokvariti biznis Booking.comu, Airbnbu i sličnim divovima, državna aplikacija koju najavljuje Restart dovela bi u probleme “samo” lokalne, odavno etablirane i naveliko korištene servise za oglašavanje nekretnina.

U poglavlju “Mjere za pravedno, slobodno i solidarno društvo” Restarteri doslovno obećavaju “državnu web-aplikaciju za registraciju stanova za dugoročni najam u kojoj država i potencijalni korisnici imaju uvid u dostupnost i kvalitetu stanova na ciljanom tržištu, a iznajmljivačima je ujedno prostor za oglašavanje”.


Telegram je poslao upit kako bi im razjasnili o čemu se radi. Kako misle da bi se takva državna aplikacija mogla probiti u današnjim tržišnim uvjetima kada postoji cijeli niz kvalitetnih i besplatnih oglasnika/aplikacija na kojima vlasnici stanova mogu oglasiti svoje nekretnine, a unajmljivači naći adekvatnu nekretninu? I što točno znači “uvid u kvalitetu stanova na ciljanom tržištu” – na koji način bi država u toj aplikaciji procjenjivala kvalitetu stanova?

“Aplikacija se odnosi isključivo na državne stanove i zapravo je informativnog karaktera. Dakle, nije za oglašavanje. Država nema takav katalog koji je javno dostupan i svakodnevno se ažurira”, odgovorili su iz Restart koalicije.

Ideja o aplikaciji na kojoj bi se nalazili svi stanovi u državnom vlasništvu uopće ne zvuči sumanuto, međutim, ne zvuči ni približno kao ista stvar o kojoj se govori u programu Restart koalicije. Dok oni u odgovoru Telegramu tvrde da “nije za oglašavanje”, u programu jasno piše da bi aplikacija bila “prostor za oglašavanje” i to – iznajmljivačima.

Što bi, pak, iznajmljivače uopće navelo da u moru odavno dostupnih, besplatnih i naširoko poznatih on-line oglasnika odaberu baš državnu aplikaciju, pitanje je na koje nema i očito neće ni biti odgovora, piše Telegram.

Komentari