I danas u Saboru lekcije iz povijesti od ’41. do ’95., pa na kraju Pupovac napustio sabornicu

Niti saborska rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba nije ostala pošteđena lekcija iz povijesti od 41. i 45. pa sve do 95. godine.

Najme nadovezujući se na raspravu od prije u kojoj je spomenuto kako je 1945. godine došlo do nacionalizacije i otimanja nekretnina u Zagrebu od strane komunističke vlasti, te kako se radi o istim nekretninama koje su sada oštećene u potresu, saborski zastupnik iz reda nacionalnih manjina Milorad Pupovac upozorio je na jednaku otimačinu i pljačku pet godina ranije od Ustaških vlasti, te ustvrdio kako Beograđani koji su nekoliko večeri za redom iskazivali podršku Zagrebu koji je stradao u potresu pokazali se većima od nekih u sabornici Hrvatskog Sabora.

“Čuli smo u nekoj raspravi ovdje kako je Zagreb potreslo ili treslo 45. Isto su se neki obogatili 41. Nečiji djedovi, i iz ustaškog programa obnove stanova koji su pripadali židovima Srbima i drugima stekli na desetke stanova i kuća”, rekao je Pupovac.

Na Pupovčevu raspravu nadovezao se saborski zastupnij Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih Suverenista, koji je pak Pupovca podsjestio na to tko je bombardirao Zagreb 1995. godine, ali Pupovac je napustio sabornicu.



“Bila je povijest 41. i 45. godine, ali je povijest bila i 95. godine kada je Zagreb bio ‘bombardovan’, no kako kaže Zekanović taj dio povijesti Miloradu Pupovcu nije bitan”, rekao je Zekanović.

Nakon toga Zekanović je nastavio svoje izlaganje o Zakonu o obnovi grada Zagreba.

Kod Zakona o obnovi grada Zagreba, Zekanović se pita kako će se financirati obnova grada Zagreba, odnosno kako će se namaknuti novac. Zekanović predlaže model trošarina na cigarete, na gorivo ili na alkoholna pića preko kojih bi se namaknuo novac umjesto da se država zadužuje.

Zekanović također upozorava kako Zakon ne radi razliku između socijalnog statusa građana koji su pogođeni potresom, te ukazuje kako i ljudi koji imaju jednu nekretninu koja im je stradala u protresu i nisu možda biti sposobni dati novac za obnovu i koji imaju nekoliko nekretnina koje daju u dnevni najam imaju jednaka prava koja im definira ovaj Zakon.

Komentari