HZZ OBJAVIO POPIS KORISNIKA POTPORA Plenković: Prvi krug potpore primilo je skoro 84 tisuće tvrtki za skoro 485 tisuća radnika

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je gotovo 84 tisuće poslodavaca za gotovo 485.000 radnika primilo potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 1,5 milijardu kuna.

“Vlada je reagirala brzo i izdašno da poslodavci imaju sredstva u iznosu minimalne plaće. Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i bila je potpuno transparentna. Želim ponoviti da je za prvi krug potpore od 1 milijardu i 550 milijuna kuna primilo skoro 84 tisuće tvrtki za skoro 485 tisuća radnika.

HZZ i Porezna uprava će voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, a Ministarstvo će u suradnji s HZZ-om sigurno djelovati brzo i učinkovito i za travanj, s time da će iznos za travanj biti 4 tisuće kuna”, rekao je Plenković.

Na Plenkovića se nadovezao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

“Javnom objavom o tome što smo učinili za mjesec ožujak, Vlada je vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta. Za očuvanje radnih mjesta smo iskoristili upravo tu mjeru za potpore. Znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nismo imali. Što se tiče same mjere za mjesec ožujak, radilo se o potpori od 3250 kuna plus pripadajući doprinosi. Za mjesec travanj i svibanj ta mjera iznosi 4 tisuće kuna po očuvanom radnom mjestu”, kazao je Aladrović.

Aladrović je kazao kako je smisao objave ovog popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

“Ono za što smo se odlučili i što je naša obvaze aprema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i finanjcijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanja, također ćemo nadomjestiti s novim podacima. Još jednom ću naglasiti da ćemo kontinuirano u sljedećem razdoblju provoditi kontrolu trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija koje smo isplatili. Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao. Još jednom naglašavam da smo u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore”, ističe ministar.

Napominje kako su već nekoliko puta komunicirali različite pakete mjera.

“Što se tiče konkretno ove mjere ona je predložena za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga ćemo pratiti dalje situaciju i vidjeti na koji način ćemo dalje pomagati gospodarstvu. Ukoliko se ne dogodi porast u gospodarstvu, spremni smo i dalje podupirati gospodarsku aktivnost. Želimo da se gospodarska aktivnost odvija što je to više moguće. Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima i što se događa u mjesecu svibnju s poduzetnicima. Apsolutno ćemo pružiti podršku, međutim očekujemo i kretanje poduzetničkih aktivnosti”, rekao je Aladrović.

Kazao je kako osluškuju različite inicijative. “Razmatramo prijedlog svih inicijativa. Ono što bude pozitivno, realno i izvedivo to ćemo uvrstiti”, istaknuo je, piše N1.

Korisnike potpora za poduzetnike možete naći na linkovima ispod:

Popis korisnika mjera za ožujak 2020.

Statistika korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta – ožujak 2020.

Komentari