HZJZ OBJAVIO UPUTE ZA ŠKOLE I VRTIĆE Evo tko treba ostati kod kuće i kako će se organizirati rad s djecom

Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za suzbijanje i sprječavanje epidemije koronavirusa u vrtićima i školama.

“Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19”, stoji u uputi.

Tko treba ostati kod kuće?

Preporučuje se da djeca i djelatnici s kroničnim bolestima ili oni koji su u doticaju s kroničnim bolesnicima ostanu kod kuće. Svakako se preporuča ostanak kod kuće u svakom slučaju kada je to moguće.

“Također potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće”, piše HZJZ.



Mjera socijalnog distanciranja svakako ostaje na snazi, a kako je riječ o zatvorenom prostoru potrebno je držati razmak od 2 metra.

Organizacija boravka

Boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati na sljedeći način:

•odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu),

•za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“,

•izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,

•svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,

•odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,

•krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

“Neophodno je osigurati protok/dolazak što manjeg broj osoba, kako na ulazu u vrtić ili školu tako i u unutarnjim prostorima ustanove”, navodi se dalje u uputama.

Detaljne upute raspisane na 10 stranica dostupne su na službenoj stranici HZJZ-a, a možete im pristupiti OVDJE.

Komentari