HZJZ o tragičnom slučaju iz Slavonije: Nije umrla od cjepiva. AstraZeneca je i dalje sigurna za primjenu

Ivana Pavić Šimetin/Marin Tironi/PIXSELL

Ženi je u Starim Perkovcima u ambulanti pozlilo odmah nakon primitka cjepiva AstraZeneca

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin obratila se novinarima ispred Zavoda, a vezano uz slučaj 88-godišnjakinje koja je preminula ubrzo nakon primitka cjepiva protiv Covida-19.

Podsjetimo, ženi je u Starim Perkovcima u ambulanti pozlilo odmah nakon primitka cjepiva AstraZeneca.

Unatoč naporima medicinskog osoblja, starija žena je preminula na mjestu.



Na licu mjesta su, ustvrdila je Pavić Šimetin, isključene mogućnosti da je smrt nastala kao posljedica cijepljenja.

“Prema znakovima bolesti, smatra se da se radi o infarktu kao uzroku smrti. Govori se o neželjenom događaju koji je vremenski povezan sa cijepljenjem, ali nije njime uzrokovan”, kazala je Pavić Šimetin.

Do sad je ovo bio već četvrti slučaja smrti neposredno nakon cijepljenja.

“U toj dobi svakodnevno umire 71 osoba, a najčešći uzrok smrti je infarkt ili moždani udar. U toj dobi je to očekivan ishod, posebice ako je osoba srčani bolesnik, što je ovdje bio slučaj. Kod teoretskog cijepljenja gdje se cijepi oko 3000 osoba iznad 80 godina, može se očekivati barem jedan takav smrtni ishod. Prema planu cijepljenja je u prvoj i drugoj fazi cjepivo usmjereno starijima, neminovno postoji činjenica da će uz cijepljenje dolaziti do smrtnih ishoda”, pojasnila je Pavić Šimetin.

Još jednom je potvrdila je da se ovdje nije radilo o smrti koja je uzrokovana cjepivom, već je ona nastupila nakon cjepiva.

HALMED se oglasio o smrti žene u Slavoniji: Smrt nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem

Upitana je i u kojim se slučajevima ide na obdukciju da bi se utvrdio točan uzrok smrti.

“To ovisi o stavu rodbine, recimo kod cijepljena je važno da se na licu mjesta odmah utvrdi je li moguće da je smrt nastala kao uzrok cijepljenja, a to je u slučaju anafilatičkog šoka kao alergijske reakcije i kod pogrešne primjene cjepiva. To se u ovom slučaju nije nikako dogodilo. Osoba nije imala nikakve znakove alergijske reakcija, a mogućnost pogrešne primjene je isključena jer nije bilo nikakvih drugih sadržaja u blizini, a iz iste bočice, u kojoj je bilo cjepivo, cijepljeni su i drugi ljudi i oni nisu imali nikakve posljedice”, pojasnila je Pavić Šimetin.

Nešto više od 1000 nuspojava je prijavljeno HZJZ-u od početka cijepljenja u Hrvatskoj do sad. Najteže su vezane uz alergijske reakcije, do sada ih je bilo oko 20 vezano uz cijepljenje, kazala je Pavić Šimetin.

Stav HZJZ-a je da je Astra Zeneca sigurno cjepivo za starije od 65 godina, zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Komentari