HZJZ kaže da se zbog neplanirane sporije isporuke cjepiva usporava proces cijepljenja

Ilustracija Foto: Facebook

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u petak da će zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv koronavirusa, proizvođača Pfizer/BioNTech. sljedećih nekoliko tjedna usporiti proces cijepljenja.

“Zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv bolesti covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, sljedećih nekoliko tjedana ne možemo nastaviti s provedbom cijepljenja jednakom brzinom kao što smo planirali.

Stoga, dok se ne uspostavi isporuka većih količina cjepiva sukladno potrebama stanovništva, do daljnjega moramo usporiti proces cijepljenja protiv civida-19″, poručili su iz HZJZ-a.

Objasnili su kako sporija provedba Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19 u Hrvatskoj, podrazumijeva odgađanje početka cijepljenja za osobe koje još nisu započele cijepljenje.



Pfizerovovo cjepivo Comirnaty idućih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će najvjerojatnije uzrokovati ne samo odgodu početka cijepljenja, već i odgodu primjene druge doze cjepiva, izvijestio je HZJZ.

Naglašavaju, međutim da odgađanje druge doze cjepiva, odnosno primjena druge doze cjepiva Comirnaty nakon više od 21 dana nema negativan učinak na očekivanu razinu zaštite koja se postiže cijepljenjem.

Napominju pritom da se u kliničkim studijama druga doza cjepiva primjenjivala do 42 dana nakon prve doze, s jednako dobrim rezultatom kao i primjena nakon 21 dan.

“Prema trenutno dostupnim informacijama ne znamo kada će doći dovoljno cjepiva u Hrvatsku kako bismo mogli početi cijepiti širi krug prioritetnih osoba (druga faza cijepljenja prema Planu cijepljenja) putem izabranih liječnika, posebnih lokacija za cijepljenje i u zavodima za javno zdravstvo, no čim dobijemo tu informaciju, pravodobno ćemo obavijestiti javnost na mrežnim stranicama HZJZ-a”, navodi se u priopćenju.

Komentari