Huić: Slijedi test ozbiljnosti Vlade, potrebno je korigirati rashodovnu stranu proračuna

Foto: Darko Tomas / CROPIX

“Pravo pitanje je što će biti sa rashodovnom stranom proračuna, jer jedna je stvar snizit poreze, a druga je stvar sniziti rashod državnog proračuna, a to je ono što vlada treba napraviti ako želi ozbiljne promjene”, rekao je predsjednik Udruge poreznih obveznika “Lipa” Davor Huić za Otvoreno.hr. 

Podsjetimo, Zdravko Marić najavio je porezno rasterećenju građana za idući tjedan čim se vrati s godišnjeg. Među prvim potezima najavljene su veće plaće zbog manjeg poreza na dohodak. Povišice bi išle od Nove godine. Smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.

To znači da će oni koji sad imaju deset tisuća kuna bruto, odnosno 6876 neto, od Nove godine primati 7056 kuna, odnosno 188 kuna više. Oni s plaćom od 9734 kune imat će 10.112 kuna, odnosno porast od 377 kuna. Direktorske plaće, one koje premašuju 26 tisuća kuna neto, dobit će oko tisuću i pol kuna više, od iduće godine.

“Ovo je jedna sitna promjena koja dobro zvuči, ide u pravom smjeru, ali je preblaga ta mjera”, rekao je Huić i dodao kako je svako porezno rasterećenje dobrodošlo, osobito rasterećenje rada, ali da tu ima sve manje i manje prostora.

“Ja bih se založio za flat tax, da porez na dohodak bude samo jedna stopa i recimo 10 posto ili tako nešto i da svi plaćaju po manjoj stopi. Ide se u pravom smjeru, ali reforma nije dovoljno ozbiljna.”, rekao je Huić.

Kod proporcionalne porezne stope za kakvu se čelnik udruge ‘Lipa’ zalaže ne mijenja se visina porezne stope, već bi ona bila jednaka za sve visine porezne osnovice. Zaključuje da sada slijedi test ozbiljnosti vlade, odnosno je li spremna korigirati rashodovnu stranu proračuna.

Komentari