Huić: Moramo kroz krizu napraviti sve one reforme i korekcije koje nismo radili godinama

Dragan Matic / CROPIX

Nezavisni kandidat na listi Pametno i Fokus Davor Huić gostovao je u HRT-ovom Studiju 4. Govorio je o poreznoj reformi, vladinim mjerama i potezima kojima se Hrvatska mora voditi kako bi se izvukla iz ekonomske krize uzrokovane koronavirusom.

“Porezna reforma je ključna točka našeg programa. Strankama Pametno i Fokus spuštanje razine poreznog opterećenja je ključni problem. Od svih zemalja nove Europe, mi imamo najveće opterećenje. Prihodi od poreza i doprinosa su kao udio u BDP-u najveći od svih zemalja”, rekao je Huić.

Komentirao je poteze vlade 2009. godine za vrijeme tadašnje krize.

“Digli su digli poreze i imali smo šest godina recesije 150 tisuća izgubljenih radnih mjesta, gubitak od 13 posto BDP-a i potpuni kaos. Ako ponovno dopustimo da ponovno rješava krizu na takav način, nismo ništa napravili. To je ključna točka na kojoj se lomi sljedećih 10 godina. Hoćemo li ići ovim putim, kojim smo već jednom probali i vidjeli da vodi u katastrofu ili ćemo probati neki drugi put”, rekao je.



Smatra kako porezno opterećenje koje je vlada dosad provodila nije dovoljno jer se radi samo o prelijevanju tereta.

“Imali smo četiri kruga poreznog rasterećenja, a porezno opterećenje je ostalo isto. Gdje je to rasterećenje? Bilo ih je, ali su bila nedovoljna i bila su balansirana s povećanjem opterećenja, poput povećanja zdravstvenog doprinosa i trošarina. Kada se sveukupno gleda, završili smo na istoj razini poreznog opterećenja.

Za nedavno novo zaduženje Hrvatske smatra da nije preskupo, ali ne zna je li dovoljno.

“Novo zaduženje Hrvatske nije pretjerano skupo, ali pitanje je je li dovoljno. Mislim da živimo u jednom prividu normalnosti koji održavaju vladine mjere, međutim kada završe izbori suočit ćemo se s izuzetno teškom situacijom koje građani nisu možda svjesni”, smatra Huić i dodaje da nas čeka val otkaza i val stečajeva te da se Hrvatska ne može vratiti na one razine ekonomske aktivnosti na kojoj je bila prije krize.

“Naše rješenje za krizu definitivno nije dizanje poreza i zadržavanje javnog sektora u onom stanju u kakvom je bilo zatečeno. Mislim da mora doći do korekcija na rashodovnoj strani proračuna, to je ključno. Mi nećemo moći održati razinu javne potrošnje u ovim uvjetima, moramo naći uštede u onim dijelovima koji su neefikasni poput stranačkog zapoštljavanja i projekata koji nikud ne vode… Moramo kroz krizu napraviti sve one reforme i korekcije koje nismo radili godinama”, rekao je Huić za HRT.

Komentari