HRVATSKIM STUDENTIMA UKRADEN AMERIČKI SAN Veleposlanstvo ne radi, a agencije nesložne

Kada bi počeli nabrajati na što je sve negativno utjecala epidemija koronavirusa, ovaj članak bio bi predug. Od posljedica korone ugrožene su brojne djelatnosti i skupine u društvu.

No, kako se popravlja epidemiološka situacija u Hrvatsko, privikavamo se na ‘novo normalno’ i malo po malo počinju se sanirati posljedice epidemije. Ipak, jedna skupina studenata još uvijek nema informacije o novom životu koji su planirali započeti kroz mjesec dana.

Work and Travel je program kulturne razmjene studenata zahvaljujući kojoj studenti iz cijelog svijeta tijekom ljeta provode vrijeme u Americi. Dio tog vremena provode obavaljajući sezonske poslove, a preostalo vrijeme putuju i upoznaju SAD. Svake godine brojni hrvatski studenti provedu ljeto u SAD-u i većina ih ističe kako su imali pozitivno iskustvo. Isti san brojni studenti su imali i ove godine, ali koronavirus je zakomplicirao situaciju.

Prevelik rizik

U SAD-u je prema posljednjim podacima više od 1,7 milijuna zaraženih koronavirusom, a broj preminulih premašio je 100 000. SAD su jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom. Iz brojnih razloga, a prvenstveno zbog straha za vlastito zdravlje, mnogi žele odustati od programa, ali situaciju im ne olakšavaju agencije preko koji su se prijavili za program razmjene.



Naime, u Hrvatskoj imamo četiri popularne agencije koje nude program Work and Travel: CCUSA, Sunčana Vura, Integral i Viking i svaka od njih ima različite aranžmane koji koštaju više stotina eura.

“Cijeli Independent program platila sam 970 eura. Sama sam tražila posao, sama sam tražila smještaj i sama sam kupila avionsku kartu. Platila sam 970 eura, a za što – ne znam ni sama sada”, priča nam studentica koja je odabrala program u agenciji Sunčana Vura. Naša sugovornica želi ostati anonimna jer ne želi da se situacija s agencijom dodatno zakomplicira.

U Independent program uključena je obrada aplikacije, testiranje engleskog, zdravstveno osiguranje u razdoblju od početka do kraja boravka u SAD-u, dokumenti za vizu i orijentacijski sastanak. Dakle, za 970 eura student samostalno pronalazi posao i smještaj.

Otkazano ili ipak ne?

“U nedjelju ujutro (10. svibnja) zvala nas je vlasnica agencije Elica Rajlić kako bi nam javila da je program otkazan i da nitko neće ići ove godine te da je to odluka agencije. Nakon toga smo u ponedjeljak dobili mail u kojima traže da hitno javimo želimo li se prebaciti na Work and Travel 2021. godine pod uvjetom da ukupna cijena programa Premium i Sunčani paket ostaje ista, bez obzira na eventualna poskupljenja sponzora i aviokompanija. Eventualne novonastale troškove snosit će agencija Sunčana Vura. Tu smo imali opciju ‘želim prebaciti’ ili ‘ne želim prebaciti’. Ako ne želim, naravno da želim povrat novca. Vjerujem da je većina nas javila da ne žele prebaciti. Nakon toga smo dobili novi mail gdje su nam naveli da su uzeli u obzir želje studenata koji žele nastaviti s programom zbog čega nije moguće otkazati program. Dodali su da rade na uvjetima na otkazivanja”, pojasnila nam je.

“Pretpostavljam da program nije otkazan jer da je agencija otkazala, nitko od nas ne bi morao plaćati penale jer nismo mi otkazali sudjelovanje. Kad je vidjela da nas je više koji ne bi prebacili sudjelovanje na sljedeću godinu, onda je shvatila da ne može program samo tako otkazati jer bi ona morala plaćati penale. Vjerojatno se preračunala.”

No, glavnu riječ u svemu ima State Department koji može odlučiti ukida li se program ove godine ili ne.

Sunčana Vura studentima je javila da će otkazivanje sudjelovanja u slučaju da State Department odluči nastaviti program biti moguć uz plaćanje penala.

Ipak, prema posljednjim informacijama koje su dobili od agencije, nakon višetjedne rasprave, studenti su dobili mogućnost otkazivanja programa uz povrat sredstava.

Dakle, naša sugovornica dobit će povrat novca za otkazivanje programa, a cjelokupni iznos koji je uplatila bit će umanjen za 150 eura koje će agencija zadržati zbog administrativnih troškova.

Program se nastavlja

CCUSA je službena američka agencija koja ima svoj ured u Hrvatskoj i sama je svoj sponzor, za razliku od ostalih agencija koje sponzore traže u SAD-u. Pitali smo ih koji je njihov stav po pitanju ovogodišnjeg Work and Travel programa.

“Prema posljednjim informacijama od US State Departmenta, J1 Summer Work & Travel program se nastavlja održavati, no US Embassy Zagreb još nema informacije o nastavku redovnog procesa ishodovanja viza. Kada zaprimimo tu informaciju, obavijestit ćemo sve one studente koji odluče nastaviti s programom za ovo ljeto budući da je ta opcija dostupna.

Studentima je pružena mogućnost odabira nastavka programa i odgode, odnosno prijenos aplikacije s uplaćenim sredstvima na iduću godinu. Ujedno, postoji mogućnost povrata uplaćenih sredstava programa za ovu sezonu, umanjenog za administrativne troškove. Studenti samostalno vrše odabir ponuđenih opcija, a prema svojim željama i mogućnostima nastavka programa iduće ljeto (budući da za J1 vizu moraju biti studenti do 29 godina starosti)”, odgovorili su nam iz agencije.

“Bila sam jako sretna i jedva sam čekala ići, ali cijela ova situacija me sprečava, što ću morati ubrzo javiti i poslodavcu. Prerizično je. Sad me je strah, mjesec dana prije polaska nisam spremna ići, nisam spremna riskirati zdravlje”, ispričala nam je studentica koja je odabrala agenciju CCUSA.

Pojasnila nam je i kako je sjedište agencije u San Rafaelu, a ured u RH ne smije bez SAD-a donijeti nikakvu odluku.

Privatna arhiva

Dakle, i CCUSA nudi mogućnost prijenosa programa na sljedeću godinu, ali ovaj tjedan su ponudili i mogućnost otkazivanja. U tom slučaju će studenti dobiti povrat sredstava, a agencija će zadržati 50 dolara.

Veliki penali

Integral je agencija koja nudi dva aranžmana: Self arrange po cijeni od 1 199 dolara i Placement po cijeni od 1 299 dolara.

Studenti u zajedničkoj Facebook grupi navode da ova agencija traži plaćanje penala u iznosu od 450 dolara u slučaju otkazivanja!

Facebook

Iz agencije pak nisu htjeli ništa konkretno potvrditi. Od njih smo dobili poprilično generički odgovor:

“Sve naše sponzorske agencije planiraju provoditi program ovo ljeto, a mi pratimo njihove naputke i smjernice. Nije tajna da su pojedini studenti zabrinuti za zdravlje , sigurnost i mogućnost zarade u slučaju odlaska. No, i dalje postoje studenti koji su voljni i spremni sudjelovati unatoč tome. Ukoliko bi donijeli odluku o prekidu programa s naše strane, njihove želje bismo u potpunosti zanemarili. Zbog navedenog smatramo da je trenutni pristup najpošteniji – tko je voljan sudjelovati, pratit će naše smjernice, ali i smjernice sponzora, američkog State Departmenta i američke ambasade, a tko nije, slobodan je pokrenuti proceduru otkazivanja sudjelovanja

U slučaju zabrane ili prekida programa od strane američkog State Departmenta ili naših sponzora, naša bi odluka bila istovjetna. Uz to, postoje i drugi čimbenici koji mogu onemogućiti izvođenje programa, poput zabrane putovanja od strane naše ili američke vlade, nemogućnost ishođenja J-1 vize, produženje akademske godine.

Kada je riječ o povratu uplaćenih sredstava, svakom slučaju otkazivanja pristupamo individualno te ga prolazimo s našim sponzorima kako bismo svakom klijentu osigurali što veći iznos povrata. Postoji više parametara i faktora koji utječu na visinu povrata. Pojedini studenti ugovorili su osiguranje uplaćenih sredstava pri potpisivanju ugovora o sudjelovanju (što smo savjetovali svima), pojedini su platili cijeli iznos programa dok su drugi platili samo dio, neki studenti su dobili radne dozvole (DS-2019), a neki J-1 vize, …. Sve navedeno je jako bitno za izračun konačnog iznosa povrata.

S velikom većinom studenata uspostavili smo suradnju (ugovorni odnos) od listopada prošle godine te smo za njih odradili niz usluga, od informativnog sastanka, upisa na program, izrade aplikacije za prijavu na program, osigurane radne ponude, komunikacije sa sponzorima, zatvaranja prijave do mjesečnih sastanaka i druženja. Čak i ako program bude ukinut ili suspendiran, moramo istaknuti da su ugovorene obveze s naše strane velikim dijelom ispunjene.”

Pitali smo ih i koliko je studenata ove godine odabralo neki od dva ponuđena aranžmana kako bi u konačnici utvrdili o koliko je tisuća dolara u konačnici riječ, ali konkretan broj od njih nismo dobili.

“Work&Travel program svake godine privlači sve više polaznika, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Posljedično, sve agencije koje provode ovaj program bilježe rast prijava na godišnjoj razini.

Zbog navedenog, broj prijavljenih studenata koji imamo ove godine veći je od kumulativa broja klijenata prethodne dvije godine, pri čemu je većina (75%) studenata prijavljena na Placement opciju programa”, stoji u njihovom odgovoru.

‘Ne moramo ništa komentirati’

Pokušali smo kontaktirati i agenciju Viking kako bi provjerili kako se oni nose s cijelom situacijom te koji je njihov plan u slučaju otkazivanja.

“Imamo previše posla da bi odgovarali na ta pitanja. Studenti su preko nas odabrali program i oni jedini trebaju znati odgovore na ta pitanja tako da ne moramo ništa komentirati”, rekli su iz agencije Viking.

Podsjetimo, izdavanje vize u ovom trenutku također nije moguće.

“Privremeno se, do daljnjega, obustavlja zaprimanje zahtjeva za izdavanje hrvatske kratkotrajne vize u hrvatskim veleposlanstvima/konzulatima”, stoji na službenoj stranici MVEP-a.

Iako brojni studenti ne žele ovo ljeto putovati u SAD iz sasvim opravdanih razloga, pojedine agencije to očigledno ne zanima. Bez obzira na rizik, povrat novca bez plaćanja suludih penala u nekim agencijama nije opcija. Čak ni u situaciji kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju.

Komentari