Hrvatski znanstvenici stigli su do otkrića koje otkriva kolika vam je stvarna dob

Pixabay

Zdrava prehrana, manje stresa, više kretanja – ključ su za prevenciju bolesti i za život u skladu s godinama, a zbog stresa i nezdravih životnih navika biološka dob organizma može biti drugačija od stvarne kronološke.

Ona se može utvrditi putem jednostavnog i bezbolnog testa krvi, piše RTL.

Test koji otkriva biološku dob ljudskog tijela funkcionira tako da se iz samo nekoliko kapljica krvi analiziraju se složeni ugljikohidrati glikani, koji otkrivaju je li biološka dob osobe drugačija od one stvarne – kronološke.

“Ono što smo pokazali je da se glikani u principu mijenjaju prije nego što dođe do pojave same bolesti. Oni mogu na određeni način biti upozorenje da se nešto događa na molekularnoj razini što će možda jednog dana manifestirati se kao oboljenje”, kaže znanstvenik Gordan Lauc.



Test, koji je osmislio, nekima je pokazao i kako je njihova biološka dob puno veća od stvarne. Dubravkova čak osam godina veća.

“Znao sam da dosta imam loš životni stil, previše rada, loš san, neregularno sve to skupa, malo jako kretanja, prehrana loša”, ističe pacijent Dubravko Kičić.

Obratio se za pomoć liječnici, koja mu je osmislila šestomjesečni program, koji je ubrzo pokazao rezultate i poboljšao zdravlje. Biološka dob smanjila mu se za dvije godine.

“Ti faktori koji mogu negativno utjecati na Glycanage test odnosno na biološku dob su nedovoljno kretanje, slaba fizička aktivnost, psihički problemi, stres, oslabljen imunitet, to su sve loše stvari koje određenim testiranjima onda utvrdimo”, navodi Nataša Desnica, liječnica opće medicine.

Glikani su važni za obranu organizma od virusnih infekcija pa tako i koronavirusa.

“Ono što smo naučili u ovoj pandemiji je da vrlo mali postotak ljudi će razviti teško oboljenje, tako da nije toliki problem hoćete li doći u kontakt s virusom, već da li je vaš organizam u stanju taj virus pobijediti”, pojašnjava Lauc.

Zdrava prehrana, manje stresa, više kretanja – ključ su za prevenciju bolesti i za život u skladu s godinama, piše RTL.

Komentari