Hrvatski znanstvenici o mutaciji virusa: Klinička slika je danas bitno drugačija nego ona u veljači. Socijalna distanca je glavno oružje

Josko Supic / Cropix

U petak u 10 sati počeo je Znanstveni savjet, gdje su se konzultirali stručnjaci i znanstvenici te su nakon toga obznanili kakva je njihova prognoza te kako bi se koronavirus moga razvijati u ljetnim mjesecima.

Savjetu je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“S istaknutim hrvatskim znanstvenicima koje smo okupili u Znanstvenom savjetu o daljnjoj borbi protiv COVID19 i novim spoznajama o širenju virusa tijekom ljetnih mjeseci. Radimo balans između aktiviranja gospodarstva, društvenog života te zaštite života i zdravlja građana.”

“Po svim znakovima, jedno je SARS COV 2 i to je virus a drugo je COVID i to je bolest koja pokazuje potpuno drugačiju pojavnost i puno je drugačija nego u drugom mjesecu, a puno je razloga za to. Klinička slika je danas bitno drugačija nego ona u veljači”, rekao je znanstvenik Dragan Primorac.

“Hrvatska je zemlja od četiri milijuna ljudi, mi ne možemo biti zatvoreni i tako funkcionirati. Otvaranje prema zemljama koje imaju sličnu situaciju kao kod nas ne bi trebalo biti problema. Nažalost, još uvijek nemamo puno drugih opcija. Ako dođe do naglog širenja, imamo puno bolesnih, jedino oružje je socijalno udaljavanje. To ne mora biti potpuna zabrana”, istaknuo je mikrobiolog Gordan Lauc.

“Ono što mi vidimo jesu ljudi koji su zaraženi, a to ne mora značiti da su se oni zarazili u zadnja dva dana. Dinamika testiranja je takva da su pronađena žarišta i oko toga. Bilo bi idealno kad bi mogli testirati svakoga svaka dva tjedna, ali to je nemoguće”, dodao je.

Do 1. listopada Hrvatska će imati 1498 umrlih od Covida-19, najnovija je prognoza američkog Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME), a aktivnih zaraženih u tom trenutku bilo bi u Hrvatskoj oko 3000.

“Gotovo sigurno je da nećemo u tom razdoblju imati toliko mrtvih”, pojasnio je Lauc, ističući da je takva matematika pogrešna.

Komentari