Hrvatski sabor ‘aktualcem’ započinje novu sjednicu. Vladu čeka 38 zastupničkih pitanja

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 38 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Ždrijeb je odlučio da će prva pitanje postaviti nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a posljednja Sanja Udović (SDP).

Stanka uoči lokalnih izbora

Sabor će neprekidno zasjedati do sredine ljeta, a izuzetak će biti samo tjedan prije lokalnih izbora koji se održavaju 16. svibnja.

Razloge vrlo intenzivnog rada u ovoj godini s rijetkim stankama predsjednik Sabora Gordan Jandroković objašnjava brojnošću točaka koje čekaju na raspravu, ali i promijenjenim načinom rada.



“Imamo dosta važnih tema, rasprave dugo traju, dvije-tri točke dnevno je maksimum. Kad su tri točke rasprave vrlo često završe u kasnim noćnim satima, pa da bi raspravili sve što imamo moramo intenzivnije raditi“, rekao je Jandroković.

Bilo je godina kad je bilo i po četiri tjedna stanke, no ja sam se odlučio za jedan tjedan, dodao je.

Svjestan je da će rad zastupnika u idućih nekoliko tjedana obilježiti pripreme za lokalne izbore i da će teško biti izbjeći izbornu kampanju u Sabornici.

“Sigurno je da će dio zastupnika koristiti govornicu kako bi promovirali sebe ili stranačke kolege u lokalnim izborima, uvijek je tako bilo, no bitno je da ne prijeđu crtu prihvatljivog”, kazao je Jandroković.

Na saborskom dnevnom redu za sada je 70-ak točaka, više od polovice predložila je oporba, a brojna su i izvješća raznih tijela.

Nova pravila za lokalne izbore

S obzirom da Vladini prijedlozi imaju prednost, Sabor će u srijedu, nakon ‘aktualnog prijepodneva’ raspraviti zakon po kojemu se već na svibanjskim lokalnim izborima ne bi mogli kandidirati pravomoćno osuđeni na zatvor od najmanje šest mjeseci ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Prema istim uvjetima, bez obzira na trajanje kazne zatvora, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo automatski bi prestajao mandat lokalnim dužnosnicima.

Izmjene Zakona o lokalnim izborima donose stroža pravila za lokalne dužnosnike.

Naime, po važećem zakonu mandat lokalnog dužnosnika prestaje automatski ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci bezuvjetno. Sada bi mu mandat prestao bez obzira na trajanje kazne zatvora i bez obzira na to je li uvjetna ili bezuvjetna ili je zamijenjena radom za opće dobro.

Općinskom načelniku, gradonačelniku, županu i njihovu zamjeniku mandat će automatski prestati danom odjave prebivališta, a ne danom prestanka prebivališta.

Komentari