Hrvatska vatrogasna zajednica poslala važno upozorenje građanima: Ne dovodite sebe u opasnost

Ilustracija Foto: Facebook

Zbog velike opasnosti od šumskih požara, osobito u južnoj Dalmaciji, iz Hrvatske vatrogasne zajednice u petak su podsjetili građane kako se odgovorno ponašati da bi se smanjio broj mogućih požara, ponajprije da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda, predstoji još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za južnu Dalmaciju, osobito za područje Splitsko-dalmatinske županije.

“Apeliramo na građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru, a da oko svojih kućanstava na vrijeme uklone zapaljiv materijal jer je objekt lakše obraniti ako je okoliš pripremljen”, poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Građane su upozorili i da izbjegavaju udisati produkte dima jer već nakon kratkog izlaganja osoba gubi svijest. Napomenuli su i kako se požar izrazito brzo širi u čamcima i kamp prikolicama pa ih odmah treba napustiti ako se požar ne može ugasiti s priručnim sredstvima za gašenje.



“Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje požara tako što se približavate mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali ili snimali vatrogasnu intervenciju. Ako primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112”, istaknuli su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iz HVZ-a su izvijestili i o požaru koji je jučer izbio u Šibensko-kninksoj županiji.

N​​a području Sedramića-Šuljci, pilot Airtractora, koji je bio u izviđanju, primijetio je požar u začetku te o tome obavijestio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Informacija je proslijeđena u šibenskom vatrogasnom operativnom centru koji je uputio zemaljske snage, a na intervenciji gašenja požara, osim protupožarnog zrakoplova Airtractor, sudjelovalo je sedam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz DVD-a Unešić i Drniš.

Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,15 ha, a u potpunosti je ugašen u 15,41 sati.

Komentari