PROSLAVA DANA POBJEDE Gotovina: Ono sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo; Plenković: Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja. Središnja svečanost održava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha, a program je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na ovogodišnje specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Milanović: Treba razgovarati o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele

Svima je čestitao Dan pobjede.

“U ovih 25 godina odmakli smo daleko, nismo isto društvo kao prije 25 godina. O tome govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam, rekao je Milanović.

Treba razgovarati o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele. Bitno je da se razgovara o problemima. Neću ponavljati prijašnje govornike, sve što je rečeno je dobro.



Govorit ću o etapama našeg puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba”, kazao je.

Jedan veliki državnik je prije puno godina opisao put svoje države do pobjede: ‘U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja’. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata”, rekao je Milanović.

Jandroković: Herojstvo branitelja nas je obranilo i njihov duh će zauvijek živjeti

“Iako mnogi hrvatski građani nisu s nama, uvjeren sam da su svojim srcem u Kninu. Herojstvo branitelja nas je obranilo i njihov duh će zauvijek živjeti. Ne smijemo zaboraviti nestale i moramo učiniti sve kako bi obitelji saznale istinu”, kazao je.

“Domovinski rat temeljen je slobodne, neovisne i suverene Hrvatske na kojem gradimo našu budućnost i zato nikada ne smijemo zaboraviti njegov dignitet”, kaže Jandroković.

Plenković: Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina, iz grada koji je simbol slobode i pobjede u Domovinskom ratu

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu da pijetet treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili druge nacionalnosti, a isto se očekuje i od hrvatskog društva, osobito predstavnika Srba, koji također trebaju jasno osuditi sve zločine nad Hrvatima.

Plenković je na središnjem obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu podsjetio na poruke pomirbe predsjednika Franje Tuđmana koje je u lipnju 1997. u Vukovaru uputio budućim hrvatskim povratnicima i lokalnom srpskom stanovništvu: “Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi.”

Poručio je da te državničke poruke treba imati na umu u izgradnji uključive i tolerantne Hrvatske okrenute budućnosti.

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu s brojnim nedužnim civilnim žrtvama, žalimo zbog svih stradalih, osobito civila, i ne samo Hrvata, nego i Srba i svih drugih nacionalnosti”, naglasio je.

Više pročitajte OVDJE.

Plenković: Treba iskazati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bilo koje nacionalnosti

Gotovina: Ono sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo

Umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina poručio je u srijedu iz Knina povodom 25. obljetnice Oluje da smo kroz naučene lekcije iz povijesti postali jači i bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati i raditi danas za bolje sutra.

“Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti jači smo, bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati i raditi danas za bolje sutra”, poručio je Gotovina sa središnje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Govoreći kao predstavnik branitelja, prisutnima je čestitao blagdan i spomendan, istaknuvši je da je Oluja, od koje je prošlo četvrt stoljeća, odredila budućnost domovine, početak kraja rata te uspostavu mira na ovim prostorima.

Više pročitajte OVDJE.

Gotovina: Ono sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo. Jači smo, bolji ljudi i spremni danas raditi za bolje sutra

Biskup Bogdan: Nitko nema pravo obezvrjeđivati ljubav branitelja i podnesenu žrtvu za slobodnu domovinu

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u srijedu, 5. kolovoza vojni biskup Jure Bogdan predvodio je molitvu kod spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu.

“Ljubav, zahvalnost i poštovanje, okupili su nas danas na ovoj proslavi“, rekao je u uvodu u molitvu biskup Bogdan, poručivši: “U našim srcima i mislima bude se bolna sjećanja na duboke rane i patnje koje smo kao narod i cijela Domovina proživjeli tijekom Domovinskoga rata. Istovremeno, u našem biću bude se osjećaji poštovanja i zahvalnosti prema svim sudionicima i žrtvama iz Domovinskoga rata koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Nitko nema pravo obezvrjeđivati njihovu ljubav i podnesenu žrtvu za slobodnu domovinu”.

Više pročitajte OVDJE.

Biskup Bogdan: Nitko nema pravo obezvrjeđivati ljubav branitelja i podnesenu žrtvu za slobodnu domovinu

Đakić: Dolazak Miloševića u Knin doseg koji smo dugo očekivali

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić izjavio je u srijedu kako je dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin dugoočekivani doseg, ali i priznanje da je Oluja bila pravedna operacija koju je hrvatski narod trebao provesti.

“Današnji dolazak potpredsjednika Vlade Miloševića je doseg koji smo očekivali dugo, ali i priznanje da je to bila pravedna operacija koju je hrvatski narod trebao izvest. Ja sam aktivni sudionik i Oluje i Ljeta 95., Bljeska, Maestrala, i radostan sam što mogu danas biti ovdje s prijateljima, suborcima”, rekao je novinarima Đakić uoči obljetnice Oluje u Kninu.

Više pročitajte OVDJE.

Đakić: Dolazak Miloševića u Knin doseg koji smo dugo očekivali

Božinović: Policija je tijekom rata pokazala sposobnost i doraslost

Hrvatska policija je tijekom Domovinskog rata dokazala sposobnost i doraslost, naveli su u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina u čestitki povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Napomenuli su kako su redarstvene snage u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobađale Hrvatsku bok uz bok Hrvatskoj vojsci.

Više pročitajte OVDJE.

Božinović: Policija je tijekom rata pokazala sposobnost i doraslost

U Knin su stigli predstavnici državnog vrha

U Knin su stigli predstavnici državnog vrha, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

U tijeku je prijavak Predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku OSRH-a Zoranu Milanoviću.

U Knin stigao Marko Skejo s HOS-ovcima. Zaustavila ih policija

U Knin je na obilježavanje 25. obljetnice akcije Oluja stigao i Marko Skejo, bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban, sa pristalicama, međutim, nije bio raspoložen za izjave.

U Knin stigao Marko Skejo s HOS-ovcima. Zaustavila ih policija

Bivša predsjednica, čestitala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na Twitteru.

Povodom obljetnice Oluje bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je poruku na Twitteru.

Oglasila se bivša predsjednica, čestitala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Plenković čestitao Dan pobjede: Donijela je slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na Twitteru je građanima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Napisao je da se prisjećamo “najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja”.

Više pročitajte OVDJE.

Kinez iz Imotskog došao u Knin, pred kamerom otpjevao Moju domovinu

Atmosfera u Kninu od jutra je vesela i okupljanje velikog broja građana prolazi bez incidenata. Premda zbog epidemioloških mjera proslava ove godine neće izgledati kao prethodnih, a najavljeni koncert održat će se bez publike, neki nisu mogli odoljeti slavljeničkom raspoloženju.

Kinez iz Imotskog došao u Knin, pred kamerom otpjevao Moju domovinu

Program počinje u 9.30 sati dolaskom predsjednika države Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića te uzvanika prema spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95”. Slijedi prijavak Predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH.

U 9.43 sati će se zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO “Oluja”. Nakon toga slijedi podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja” kada je predviđen i prelet dva borbena zrakoplova MiG 21.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” predviđeno je u 10, 15 sati nakon čega će uslijediti obraćanje predstavnika hrvatskih branitelja i ratnog zapovjednika u VRO “Oluja” Ante Gotovine, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Sabora Gordana Jandrokovića te predsjednika Republike Zorana Milanovića. Prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje” počinje u 10,50 sati, a misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u 11,30 sati.

Komentari