Hrvatska se nije predbilježila za Modernino cjepivo. Hoće li se voditi pregovori?

Pixabay

Američka farmaceutska kompanija Moderna druga je kompanija koja je objavila preliminarne podatke ispitivanja svog cjepiva te se pohvalila s učinkovitošću od 94,5 posto. Hrvatska se predilježila za 900 tisuća doza Johnson & Johnson cjepiva, AstraZeneca, 2,7 milijuna doza i Pfizerovih milijun doza.

U kliničkom ispitivanju na Moderninom cjepivu je sudjelovalo 30 tisuća osoba. Polovina je dobila dva cjepiva u razmaku od dva tjedna, ostali placebo. Osnovna prednost jest njegova stabilnost. Iz Moderne tvrde da njihov proizvod može 30 dana stajati na temperaturi od dva do osam stupnjeva, što značajno olakšava transport i skladištenje. To je ujedno velika prednost tog cjepiva u odnosu na ono koje je proizveo Pfizer.

Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a, gostujući na RTL-u kazala je da se Hrvatska nije predbilježila za cjepivo od Moderne, ali da to ne znači da ga nećemo dobiti.

“Ne, to ne znači da nećemo, međutim, važno je napomenuti da Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv Covida u sklopu EU. Europska komisija sklapa ugovore i cjepivo od Moderne je također jedan od kandidata, ali se trenutno ne vode pregovori”, kazala je Petrović.



Istaknula je da je objava Moderne dodatna doza optimizma jer se radi o istoj vrsti cjepiva, koja koristi istu tehnologiju glasničkog RNK, koja se do sada nikad nije koristila u izradi cjepiva.

“Međutim, valja napomenuti da su to preliminarni rezultati i detaljniji podaci koje ćemo dobivati u idućim tjednima su puno važniji”, istaknula je Petrović za RTL.

Komentari