Hrvatska je u velikom problemu, a za to je odgovoran i predsjednik Milanović

Foto: MORH/J. Kopi

Novi val pandemije koronavirusa po svemu sudeći stiže u Hrvatsku, a istodobno Laburisti i Demokrati pozivaju predsjednika Zorana Milanovića da se aktivira i proglasi izvanredno stanje, no, upitno je koliko je takvo što moguće. Naime, pravnik i hrvatski suverenist Pero Kovačević svojedobno je upozoravao na nevjerojatan apsurd. Sve i da želi, Hrvatska ni usred pandemije ne može proglasiti izvanredno stanje pošto je tu soluciju još 2002.godine SDP ukinuo.

”Upozoravao sam na to Peđu Grbina i Zorana Milanovića još 15. studenoga 2015. za vrijeme migranske krize da u Hrvatskoj nije pravno moguće proglasiti izvanredno stanje. Naime, Hrvatska više u svom pravnom sustavu ne predviđa ili poznaje situaciju izvanrednog stanja”, tumači Kovačević te nastavlja:

”Naime, u prvom Zakonu o obrani iz 1991. imali smo institut izvanrednog stanja u članku 3. zakona koji je bio definiran kao izvanredne okolnosti : “Pod izvanrednim okolnostima smatra se stanje u kojem su uslijed oružanog, terorističkog ili drugog nasilnog djelovanja dovedeni u pitanje sloboda, neovisnost, teritorijalna cjelovitost i ustavni poredak Republike Hrvatske, odnosno opća sigurnost stanovništva i materijalnih dobara izazvana elementarnim nepogodama i tehnološkim havarijama.

Uvođenje izvanrednih okolnosti odnosno izvanrednog stanja bilo je u ovlasti predsjednika Republike. Nakon dolaska na vlast Račana i SDP-a ta je odredba brisana u Zakonu o obrani 2002. godine, a nakon povratka na vlast HDZ to nije smatrao potrebnim vratiti. Jednako tako je mislila i Milanovićeva Vlada. Rijetka smo zemlja koja u svom pravnom sustavu ne poznaje izvanredno stanje ili izvanredne okolnosti. Očito je da u Zakonu u obrani moramo vratiti institut izvanrednog stanja”, objasnio je Kovačević za Dnevno.hr.



Komentari