Hrvatska je narančasta na ECDC-ovoj listi: Što to znači?

ECDC

Od jučer, Hrvatska nije na zelenoj listi sigurnih zemalja prema izvješću koje objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Posebno teško za naš turizam je činjenica što je cijeli Jadran u narančastom.

Što ta karta uopće predstavlja?

ECDC ažurira kartu svakog tjedna. Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-ja.

Je li to opasno?

Ovaj način odlučivanja smetao je mnogim državama jer je između narančastih i zelenih lista tek nekoliko slučajeva razlike, a ta boja nosila je ogroman značaj, pogotovo kod zemalja s jakim turizmom.



Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera “narančastim i crvenim zemljama”, mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

Ovaj način posebno je postao problematičan nakon cijepljenja većine stanovništva, pa su se mnoge europske države vođene Njemačkom javno usprotivile ovoj vrsti segregacije. Oni kažu da bi se odluke o putovanjima trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Što kažu naši?

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije: “To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva.”

“Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva.”

Od naših epidemiologa izdvajamo izjavu epidemiologa Bernarda Kaića koji kaže: “Dok smo god narančasti, ništa se bitno neće promijeniti. Vjerojatno će pri povratku u zemlju trebati pokazati digitalne covid-putovnice i to bi trebalo biti to. No, ako postanemo crveni, situacija se mijenja. Onda bi druge zemlje mogle preporučiti svojim građanima da ne putuju u Hrvatsku jer nije sigurna epidemiološka situacija.”

 

Komentari