Hrvati na Grand Slamovima: Od Majoli do Mektića i Pavića

Pixabay

Hrvatskim navijačima je još u prvoj polovici 1997. godine veliku radost donijela Iva Majoli osvojivši Roland Garros te je time nagovijestila velike stvari. Hrvatska je u narednih 24 godine osvojila čak 15 Grand Slamova.

Početak-žene

Sve je počelo na tom Roland Garrosu. Hrvatska nije imala niti jednu titulu u prvih šest godina svoje samostalnosti, ali to je tada prekinuto. Već sljedeće godine u parovima je s Martinom Hingis Austalian open osvojila Mirjana-Lučić Baroni.

Iako su obje ove početne titule osvojile žene, to je bilo to od ženskih Grand Slam titula za Hrvatsku jer su sljedećih 13 titula osvojili muškarci.

Čudo

Nakon toga je ponovno uslijedila pauza, a onda čudo. 2001. godine je Goran Ivanišević osvojilo Wimbledon te donio ogromno slavlje u Hrvatsku. Priču o toj slavnoj tituli možete pročitati ovdje.



Poslije kiše, sunce

Nakon toga opet ogromna suša. Hrvatska 13 godina nije vidjela Grand Slam titulu. Tada u SAD-u Marin Čilić osvaja US open te vraća radost Hrvatskim navijačima. To je samo bio početak velikih stvari za hrvatski tenis.

U sljedećih sedam godina Hrvatska je vidjela čak 11 Grand Slam titula. Posebno smo dominantni bili u parovima. Najviše su se istaknuli Ivan Dodig koji je dominirao u mješovitim parovima s pet titula i Mate Pavić.

Pavić je naslove osvajao u mješovitim, ali i onim običnim parovima. Posebno je nevjerojatan bio u Australiji 2018. godine kad je osvojio titulu u obje kategorije. Nikola Mektić je također osvojio jedne mješovite parove.

Na ovom Wimbledonu vidjeli smo još jednu titulu jer su Pavić i Mektić potvrdili svoj status najboljeg para svijeta. Sve te titule bile su slavljene u Hrvatskoj, ali ni jedna nikad nije bila, a niti će biti kao ona Goranova 2001.

Komentari