Hrebak: Vidimo na primjeru drugih zemalja koje su uvele radikalne mjere da one ne daju rezultate

Goran Mehkek / CROPIX

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom na dnevnom je redu i ako ga zastupnici izglasaju kažnjavat će se nenošenje maske te javna i privatna okupljanja u broju većem od dozvoljenog. 

Saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak govori nam da će podržati ove izmjene ako dođu na izglasavanje jer nemamo vremena za kompromise, ali smatra da se situacija neće poboljšati.

“Možemo vidjeti na primjeru drugih zemalja koje su uvele radikalne mjere da one ne daju rezultate. To se može postići odgovornošću, smanjenjem kontakata te utjecajem na radnu sredinu jer virus se širi u radnoj okolini, a ne u kafićima ili školama”, objašnjava.

Dodaje kako podržava Vladu i Stožer, razumije da nije lako kada ljudi umiru, ali je sumnjičav. “Većina smatra da je to dobro, ali racionalno pokušavam shvatiti što će dobro donijeti”.



Smatra kako Hrvatska treba biti između švedskog i belgijskog modela. “Mi se još držimo dobro”, zaključuje.

Propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nenošenja maske, kazna od 5000 do 10.000 kuna za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Kazne su drastične 

Zatim za pravne osobe kazna u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.hreb

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Komentari