Horvat u Otvorenom: Ako dođe do novog lockdowna, kriva je isključivo naša neodgovornost

screenshot

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a, kako je koronavirus prijetnja ne samo gospodarstvu, nego i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji nacije. Dodao je kako se može pobijediti samo odgovornim ponašanjem – sprječavanju transmisije. Rekao je kako nitko ne želi ponovno zaključavanje gospodarstva, odnosno novi lockdown.

Horvat je poručio kako je danas situacija potpuno drugačija nego što je bila u proljeće kada se ništa nije znalo o koronavirusu. Kazao je da danas znamo kako se možemo efikasno obraniti od tog virusa, ali ako dođe do te drastične mjere – novog lockdowna – kriva je isključivo naša neodgovornost. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić poručio je kako se gospodarstvo malo oporavilo od proljetnog lockdowna, te da će treći kvartal završiti s malo manjim padom.

“Sreća je da je prvi kvartal bio pozitivan, pa se to na godišnjoj razini nivelira, ali sve računice pokazuju da će treći kvartal završiti s padom preko 13 posto. To je ipak bio stanoviti rast, ako gledamo po kvartalima. I pad je manji nego što je bio u drugom kvartalu”, dodao je.

Zorić je kazao kako će ukupni trošak biti, kada se sve zbroji, od 28 do 30 milijardi kuna. Dodao je kako za iduću godinu treba promatrati koji će biti efekt i kako se iz svega izvući.



“Pretpostavkom da se ta pandemija zaustavi, računa se da bismo mogli u 2021. imati pet, šest posto nekog rasta, da bi se u 2022. vraćali na razinu 2019.”, poručio je.

Naglasio je da bi drugi lockdown bio kao ‘drugi moždani udar’ – katastrofalan, piše HRT.

Komentari