Holy: Ovo pokazuje da SDP nije ništa naučio iz prošlosti, sve se svodi na sukobe oko moći

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivša SDP-ova zastupnica i komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy komentirala je aktualnu političku situaciju. 

Osvrnula se na potez Peđe Grbina o isključenju pojedinih članova iz stranke.

“I ovaj primjer pokazuje da SDP nije naučio ništa iz prošlosti, inače bi vidjeli da se stranka oporavlja da joj ide bolje kad svi guraju u istom smjeru, kad zanemaruju taštine. Primjer su EU izbori 2019. na kojima je SDP ostvario dobar rezultat zato jer su zatomili sukobe. Kad se SDP bavi zauzimanjem pozicija moći u stranci, onda i rejting ide dole i sad je rejting jako nisko. Žao mi je jer SDP ima kvalitetne ljude, dugu tradiciju, nadala sam se da će s novim vodstvom nešto naučiti. Ne mislim samo na razdoblje Peđe Grbina, bilo je toga i u vrijeme Bernardića i Milanovića”, rekla je za N1.

Činjenica je, kako je dodala, da postoje različiti razlozi i da njihova zastupnica ima dosta tešku aferu.



“Nije mi nerazumljivo da su je isključili, mislim da bi to velik dio stranaka napravio. Ali ova zagrebačka ekipa, Rajko Ostojić, Gordan Maras, koji se nisu ranije spominjali za isključenje, to je priprema za unutarstranačke izbore. S obzirom na to da su postojale spekulacije da bi se Maras mogao kandidirati za predsjednika organizacije, a vodstvo procjenjuje da nema kontrole nad članovima. Mislim da su se na ovo odlučili da si očiste teren i imaju mogućnost staviti nekog svog”.

‘Bave se samim sobom i osobnim sukobima’

Smatra da u SDP nema programskih sukoba, već se sve svodi na sukobe oko moći. “SDP se kontinuirano kreće u spirali sukoba za vlast i moć u stranci, tu nema programskih sukoba. Nalaze se u opoziciji, imaju priliku kreirati politike, a bave se samim sobom i osobnim sukobima. Ne vidim tu mogućnost oporavka”.

Navodi da nije pretjerano optimistična oko budućnosti SDP-a.

“Situacija se u politici promijenila. 2011. politika zaštite okoliša i zelene teme nisu bile dio mainstreama. Zbog klimatskih promjena situacija se promijenila. Možemo ima podršku građana i mislim da će je imati. SDP ima ozbiljnog protukandidata na ljevici u situaciji u kojoj nisu shvatili što se događa, koje su greške i nisam optimistična oko budućnosti SDP-a. Ako će Možemo pametno upravljati Zagrebom, Plenković bi se mogao naći u ozbiljnim problemima u smislu borbe za vlast na državnoj razini”.

Komentirala je i situaciju u Domovinskom pokretu. “Nisam upućena u njihovu unutarstranačku dinamiku. Kao promatračici mi se čini da je Miroslav Škoro bio prisiljen na ostavku, a zašto ne znamo, možda nećemo nikad saznati. Očito su ljudi koji stoje iza projekta, shvatili da je iz nekog razloga postao uteg”.

Komentari