HOK-OV OBRAZAC JE NEZAKONIT Regulator donio odluku: Obrtnici smiju uzimati samo dva osobna podatka od klijenta

AZOP

Nakon upozorenja stručnjaka da se obrascem Hrvatske obrtničke komore (HOK) prikupljaju nedozvoljene informacije, regulator za zaštitu osobnih podataka je donio odluku.

Naime, zbog popuštanja epidemioloških mjera, HZJZ je izdao preporuku da saloni prilikom primanja klijenata moraju zabilježiti: “vrijeme ulaska osobe u salon, kontakt podatke (broj mobitela) i vrijeme napuštanja salona”. HOK je za svoje članove pripremila obrazac Izjave, kako bi vlasnicima salona olakšala bilježenje spomenutih podataka. Međutim, osim tih podataka, tražili su i informacije o zdravstvenom stanju klijenata.

HOK TRAŽI INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU Korištenjem HOK-ovog obrasca izjave za frizerske i kozmetičke salone, vlasnici će ozbiljno kršiti GDPR



Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u petak je objavila jasno stajalište kako podaci koji obrtnici i tvrkte prikupljaju (a riječ je o obrascu kojeg su dobili od Hrvatske obrtničke komore) da ne koriste taj obrazac HOK-a jer nisu zakoniti te je regulator donio odluku, odnosno točnije rečeno obrtnici smiju prikupljati samo dva osobna podatka. Riječ je o imenu i prezimenu te broju mobitela, uz naravno dan i vrijeme dolaska i odlaska.

“Osim kontakt podataka (broj mobitela) korisnika usluga unutar kojeg je utemeljeno smatrati (iako nije izrijekom navedeno) i ime i prezime kako bi se znalo kome zabilježeni broj i vrijeme dolaska i odlaska pripadaju, za obradu drugih kategorija osobnih podataka (u navedenoj situaciji) ne nalazimo zakonitu osnovu iz članka 6. i 9. Opće uredbe o zaštiti podataka koja bi se primjenjivala na voditelje obrade koji se bave uslužnim djelatnostima”, stoji u rješenju AZOP-a.

Ističe kako osobito ne nalaze zakonitu osnovu za prikupljanje (pri tome se misli na obradu podataka u smislu bilježenja i čuvanja takvih zapisa) posebnih kategorija osobnih podataka koji se odnose na zdravlje korisnika usluga (primjerice: podatak o simptomima respiratornih bolesti, povišenoj temperaturi, mjerama samoizolacije i sl.) budući da takva obrada posebnih kategorija osobnih podataka nije u ingerenciji predmetnih voditelja obrade.

“Stoga, budući da navedene informacije predstavljaju posebno osjetljive podatke, koji nisu navedeni u samim Preporukama HZJZ-a, uz pridružene i druge osobne podatke ispitanika (korisnika), prikupljanje tj. obrada istih sa aspekta zaštite osobnih podataka i primjene članka 5. Opće uredbe o zaštiti podataka smatrala bi se prekomjernom, a njihova daljnja obrada preinvazivnom”, zaključuje AZOP.

Posebno je važno istaknuti, kaže AZOP, da privola ispitanika u navedenom kontekstu suzbijanja širenja virusa COVID-19 nije primjenjiva kao zakonita osnova budući da nisu ispunjeni potrebni uvjeti za obradu osobnih podataka na temelju privole. Prije svega privola ne bi bila dobrovoljna i slobodno dana ako bi davanje usluge korisniku bilo uvjetovano davanjem privole i/ili nužnošću ispunjavanja određenih obrazaca putem kojih se prikupljaju osobni podaci, zaključuje regulator.

Komentari