Hoće li novi soj koronavirusa utjecati na djelotvornost cjepiva? Evo kako bi mogao zakomplicirati stvari

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da “pojačaju kontrolu” zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da “povećaju kapacitete za sekvenciranje” virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim “prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji”, on bi “mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda”, opet po “prvim informacijama”.

No nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se i o tome istražuje.



WHO će pružiti više informacija čim bude imao “jasniju sliku o osobinama novog soja”, rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

“Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju”, ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje “svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije”.

Lauc: Mutacije su normalne i prirodne

Za novi soj koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji znanstvenik Gordan Lauc na Facebooku objavio je  kako su mutacije normalne i prirodne.

Navodi kako još uvijek nije poznato je li ova varijanta virusa opasnija od drugih sojeva. Podsjetimo, britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”, a Britanija je od ponoći u strogom lockdownu.

“Primam brojne upite. Ne stignem na sve odgovoriti, pa pišem ovdje. Virusi stalno mutiraju i pojavljuju se novi sojevi. To je normalno i prirodno. Sekvenciranjem virusa znanstvenici prate njegovu evoluciju”, napisao je Gordan Lauc.

Bioinformatičar Richard Neher: Ima razloga za zabrinutost, raspolažemo s malo činjenica

Nova inačica virusa Sars-CoV-2 širi se brže od dosadašnjih, a je li opasnija od prethodnih njemačkom Spiegelu je odgovorio bioinformatičar Richard Neher, voditelj istraživačke skupine na Biocentru Sveučilišta u švicarskom Baselu.

U intervjuu za Spiegel kaže kako se nove varijante virusa, koje su otkrivene u Britaniji i južnoj Africi, različite, ali da postoje određene sličnosti.

“Vjerojatno se virus u oba slučaja prilagodio čovjeku”, rekao je Neher. Pojasnio je trebamo li biti zabrinuti zbog novih sojeva virusa, prenosi HRT.

“Da ovakvi virusi mutiraju sasvim je uobičajeno. U zadnjih nekoliko mjeseci utvrdili smo da nema razloga za brigu što se tiče dosadašnjih mutacija. No u ovom slučaju je ipak malo drukčije. Vidimo brojne mutacije u važnim površinskim proteinima virusa. To je neuobičajeno. Čak se dvaput dogodilo da su se te inačice brzo proširile. Koliko to stvarno ima veze sa samim virusom i kakvu ulogu pritom igraju epidemijski faktori poput „superširitelja“, još nije razjašnjeno. Ali hipoteza, da se ovaj soj brže širi nego dosada, čini mi se najvjerojatnijom”, tvrdi švicarski znanstvenik.

Komentirajući izjavu britanskoga ministra zdravstva da je nova inačica virusa ‘izvan kontrole’, Neher smatra kako ima razloga za zabrinutost, dodavši kako još uvijek raspolažemo s vrlo malo činjenica.

Hoće li mutacije utjecati na djelotvornost cjepiva?

Navodi kako se tek trebati utvrditi je li prijenos zaraze 70 posto veći ili se možda kreće između 30 i 40 posto. Kako je novi soj odgovoran za 60 posto novih slučajeva zaraze u Engleskoj, Naher ne odbacuje mogućnost da bi ovaj soj mogao istisnuti sve dosadašnje, što je bio slučaj i u proljetnom valu pandemije.

Kako aktualne mutacije ‘pogađaju’ tzv. spike-protein virusa hoće li to utjecati na djelotvornost cjepiva Biontech/Pfizera i Moderne, švicarski znanstvenik odgovara kako se to za sada ne može pretpostaviti.

“Spike-protein spada u skupinu velikih proteina, koje imuno-sustav može napasti na više različitih mjesta. Nije za očekivati da će pojedinačne mutacije u potpunosti spriječiti prepoznavanje. No, ne odbacuje mogućnost da će u budućnosti imuno-sustav cijepljenih slabo ‘prepoznavati’ nove inačice virusa. Tvrdi kako se to još mora istražiti, no ne očekuje da bi se u iduće dvije-tri godine osobine virusa značajno promijenile.

Hoće li novi soj virusa biti i manje smrtonosan?

O tome hoće li novi soj virusa biti i manje smrtonosniji, Neher kaže kako to nije za pretpostaviti. Smatra kako još nema dovoljno detaljnih informacija, ali podsjeća da općenito u prošlosti nismo kod patogena doživjeli da je novi soj doveo do manje teških tijekova bolesti, osim u jednom slučaju, kod virusa koji je davno iščeznuo. Također, smatra kako trenutačno ima smisla ograničiti ulazak putnika iz Velike Britanije u Njemačku, jer je i vlast u Londonu uvela slične mjere.

Znanstvenik sa švicarskoga sveučilišta u Baselu odgovorio je i na pitanje imaju li smisla trenutne mjere ili ih treba postrožiti, posebno u pogledu distance i duljini kontakta sa zaraženim. Kaže kako to ostaje za vidjeti, istaknuvši kako je očito da mjere nisu dovoljne u obuzdavanju širenja zaraze, te ako se ova varijanta sada brže širi, treba spriječiti još više kontakata. Najviše nade polaže u učinkovito cjepivo. Richard Neher već više mjeseci intenzivno istražuje genetski razvoj Sars-CoV-2 virusa.

Polašek: Novi soj mogao bi zakomplicirati stvari

Doktor Ozren Polašek, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako bi ovaj soj mogao bi zakomplicirati situaciju.

“Prema trenutnim podacima on radi sličnu kliničku sliku, ne težu, ali se čini da se brže širi. Neke države već  su uvele dodatne restrikcije za putnika iz Velike Britanije što pokazuje da smo shvatili da nas je ovaj virus već nekoliko puta zatekao. Pozdravljam mjere bar do trenutka dok nismo sigurni što taj soj predstavlja, izjavio je dr. Ozren Polašek.

Sve više zemalja EU prekida promet s Britanijom zbog novog soja koronavirusa. Slučajeve su prijavile su i druge zemlje

Njemačka se u nedjelju priključila europskim zemljama koje su obustavile zračne veze s Velikom Britanijom nakon pojave novog zaraznijeg koronavirusa, rekao je vladin izvor.

Putničke letove ranije su prekinule Nizozemska, Belgija i Italija zbog virusa koji se nekontrolirano širi Britanijom.

Odluka Berlina stupa na snagu u nedjelju u ponoć. Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Pojavio se u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da “povećaju kapacitete za sekvenciranje” virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Komentari