HNS-ovci biraju između poreznog dužnika i osuđenog župana

Za mjesec dana 24. svibnja održat će se sabor Hrvatske narodne stranke a članovi te stranke mogu birati između dvojice kandidata, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara, te dugogodišnjeg člana stranke, bivšeg glasnogovornika i saborskog zastupnika Borisa Blažekovića kojeg je kandidirala Zagrebačka organizacija.

Oba smatraju kako će uspjeti pobijediti, a Boris Blažeković je najavio kako će po izboru surađivati sa Štromarom kojeg želi imati uz sebe.

KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA HNS-a Blažeković: Ako budem predsjednik, želio bih Štromara za suradnika



Predrag Štromar osuđen jer je sklopio ugovor bez javne nabave

Štromar je rođen 1969. godine u Varaždinu. Oženjen je, otac dvije djevojčice. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu te se po završetku školovanja zapošljava u lokalnim podružnicama nekadašnjih trgovačkih giganata poput “Prehrane”, a 2002. godine postaje direktor poslovnog centra INA d.d. Varaždin za vrijeme kada je njegov stranački šef Radimir Čačić bio ministar u Vladi Ivice Račana.

Iako je član Hrvatske narodne stranke od njenog osnutka 1991. godine, njegov uspon u stranačkoj hijerarhiji počinje 2001. godine kada postaje član predsjedništva HNS-a Varaždinske županije, zatim 2004. predsjednikom Nadzornog odbora HNS-a i potpredsjednikom županijske organizacije Varaždinske županije.

Za župana Varaždinske županije izabran je 2009. godine. Uspjeh je ponovio i četiri godine kasnije. Ipak, za njega nije bilo treće sreće. Na lokalnim izborima 2017. godine iako je u prvom krugu bio u vodstvu, u drugom ga je pobijedio Radimir Čačić. Upravo je Štromar Čačiću zabio nož u leđa. Naime kad je Vesna Pusić izbacivala Čačića iz HNS-a Štromar nije dopustio da se o Čačićevim stavovima raspravlja na tijelima Varaždinske županije te tako pomogao Čačićevom izbacivanju iz HNS-a 2013. godine. Podsjetimo Štromara je kao župana nepravomoćno osudio sud u Varaždinu jer je sklopio ugovor bez javne nabave.

Po izvorima iz HNS-a, Predrag Štromar je uvijek predstavljao desniji, ”tehnomenadžerski” dio HNS-a, koji se okupio oko Savke Dabčević Kučar.

Nakon što je izgubio na lokalnim izborima Štromara je Ivan Vrdoljak instalirao za potpredsjednika trenutne koalicijske Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja. U javnosti osim po svađama sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem nije poznat po velikim uspjesima. Subvencije za mlade koji kupuju prvu nekretninu digle su cijene nekretnina za sve ostale, a nije ni riješio problem zaštićenih najmoprimaca koji nastavljaju koristiti tuđu imovinu za nikakav novac. U prostornom uređenju je i dalje vlada kaos, a koliki, pokazuje i to da je potreban poseban zakon kako bi se sanirala šteta od potresa.

Afere u APN, čudna putovanja i branjenje ministara

Štromarov mandat u Vladi obilježile su afere u APN-u, zatim čudni putevi njegovog osoblja u Abu Dubai i njegova bezrezervna podrška ministrici Blaženki Divjak koja je donedavno za HNS-ove birače bila jedini plus. Kao pravi vojnik stranke Štromar je branio sve HNS-ove stavove na Vladi i Vladine u javnosti. Branio je rad ministra Zdravka Marića oko Agrokora, potrošački proračun, poreznu reforme i štošta drugo.

Bio kandidat za konzula sa srednjom školom i poreznim dugom

Boris Blažeković rođen je 24. veljače 1955. u Zagrebu gdje je završio i srednju školu (SSS), Centar za cestovni promet 1974. godine, a 2005. pohađao je i Londonsku školu za odnose s javnošću koja u Hrvatskoj djeluje od 2001. godine.

U svojoj karijeri Blažeković je vodio manekensku agenciju Meduzu, vodio restoran istog imena, također je bio zamjenik voditelja kampanje Vesne Pusić na predsjedničkim izborima, glasnogovornik HNS-a i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Bio je i kandidat za Generalnog konzula u New Yorku no nakon pritiska domaće javnosti koja je bila začuđena činjenicom da budući konzul ima tek završenu srednju školu i udruga hrvatskih iseljenika koji su bili spremni protiv njega pisati peticiju te spornih objava na društvenim mrežama u kojima vrijeđa američkog predsjednika Donalda Trumpa, HDZ, predsjednicu i predsjednika Vlade koju je trebao predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković odbili su potpisati već spremno imenovanje.

Blažeković je i porezni dužnik, Naime Blažeković je, kaže Porezna uprava, dužan 87.604,62 kuna, sve na osnovi neplaćenih doprinosa.

Dakle izbor u Hrvatskoj narodnoj stranci, još nekoliko mjeseci koalicijskom partneru HDZ-a u trentunoj Vladi, sveo se između poreznog dužnika i osuđenog župana.

Komentari