HGSS ima pune ruke posla, poručuju: Ne dovodite svoj život u opasnost zbog dvije litre više tereta

Ilustracija Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U tijeku je akcija HGSS-a na području južnog Velebita. Dvije osobe su ostale bez vode i u dehidriranom stanju.

“S obzirom na nedavni nesretni događaj na području Biokova, mole sve da nose dovoljno tekućine. U planinama se teško ili nemoguće opskrbiti dodatnom tekućinom. Razumijemo kad slomite gležanj, ali NE kad dovodite svoj život u opasnost zbog dvije litre više tereta! Voda=Život”, poručili su iz HGSS-a Gospić.

Pod tekućinom ne mislimo na kavu, alkoholna i gazirana pića

Ističu kako je izuzetno važno redovito piti dovoljno tekućine (2 do 3 L dnevno), pogotovu pri izlaganju fizičkom naporu poput planinarenja ili drugih sportskih aktivnosti gdje je i potreba za tekućinom veća (i do 4 do 5L dnevno). “Pod tekućinom ne mislimo na kavu, alkoholna i gazirana pića koja treba izbjegavati, kao i ona preslatka i prehladna pića”.

“Osim vode, važno je nadoknaditi i znojenjem izgubljene mineralne soli jer njihov nedostatak u tijelu može izazvati toplinske grčeve i nesvjesticu, uvijek je dobro se prošetati po našim planinama sa zrnom soli”, upozorili su.



Veliki broj akcija spašavanja

“Stižu vijesti iz gotovo svih Stanica HGSS-a o velikom broju akcija spašavanja. Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima, jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju ‘lijepim vremenom’. Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA!”, poručuju iz HGSS-a Zadar.

U NP Paklenica spašavali su strane državljane. “28.7. tri strana državljana zatražila su pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare.

Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest kada je pozvana pomoć bili su bez vode.

U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Ponavljamo da na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS-a Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidacijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta”, pišu iz zadarskog HGSS-a.

Komentari