HDZ s gotovo 30 posto podrške ponovno vodeća stranka u državi, SDP u padu, izborni prag prelazi još samo Škoro

HDZ je s 29,9 posto (27,3 u ožujku) potpore prvi put od studenoga prošle godine ponovno vodeća stranka, dok je SDP drugi s potporom od 27,4 posto (29,3 u ožujku). To su rezultati HRejting istraživanja za travanj, koje je za Dnevnik HTV-a provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika.

Rezultati pokazuju da bi izborni prag, kada bi se sljedeći tjedan održavali izbori, prešao još samo Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret koji su zabilježili 9,2 posto potpore (10,5 u ožujku).

Na četvrtome mjestu, blizu praga, još je jedino Most s 4,1 posto, dok je na petom mjestu HSS s potporom od 2,1 posto. Što se ostalih stranaka tiče, prema ovom istraživanju sve su ispod 2 posto, a slijede Živi zid s 1,6 posto, Pametno s 1,5 posto te IDS također s 1,5 posto.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dobila je 1,4 posto potpore, HSU je pripalo 1,3 posto, kao i HNS-u, a izjednačeni su i Suverenisti te Stranka Ivana Pernara koji su dobili po 1,1 posto potpore. Za listu Mislava Kolakušića odlučio se 1 posto ispitanika, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih dobili su 0,9 posto, isto koliko i Start Dalije Orešković, dok je GLAS zabilježio potporu od 0,8 posto, a HSLS od 0,7 posto. Neodlučnih je, prema istraživanju, 10,6 posto.



U usporedbi s prethodna dva mjeseca, promjene se uglavnom odnose na prve tri stranke koje prelaze prag, dok su kod ostalih rast i pad neznatni. Prema rezultatima, HDZ je zabilježio rast od 2,61 posto u mjesec dana, a SDP je istodobno pao za 1,89 posto. Pad je zabilježio i Miroslav Škoro, i to za 1,28 posto.

Komentari