HDZ-ovci tražili pomoć vijećnika, pa mu za uzvrat ponudili da ga uhljebe!

screenshot

U novu aferu s nemoralnom ponudom za nezavisnog vijećnika u Oroslavju Viktora Šimunića upleteni su član predsjedništva HDZ-a Žarko Tušek te gradonačelnik Emil Gredičak.

Da sam pristao na njihovu igru, da sam se odlučio biti uhljebljen, ne bih mogao spavati. Pljunuo bih na sve što sam radio i na sve vrijednosti za koje se zalažem.

Nezavisni vijećnik Viktor Šimunić iz zagorskog grada Oroslavja. Odlučio je progovoriti o načinu na koji ga je HDZ pokušao kupiti i što su mu nudili. Šimunić je još prošle godine napravio analizu na koji način novac odlazi lokalnim političarima.

Nakon afere s namještanjem poslova njihova gradonačelnika Darka Puljašića u Požegi i nekretninske afere župana Ive Žinića, sada je u novu aferu s nemoralnom ponudom za Šimunića upleten član predsjedništva HDZ-a Žarko Tušek. Tušek je i saborski zastupnik i predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a.



Šimunić je ispričao da ga je na razgovor s Tušekom zvao HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Našli su se u klijeti gradonačelnika iznad Oroslavja u subotu, 16. siječnja.

Šimunić kaže da su mu ponudili da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Krapinsko-zagorska županija je inače utvrda SDP-a i vodi ju njihov župan Željko Kolar. HDZ-ovci su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju, iako to zakon izričito zabranjuje.

Ponudili su mu da nakon izbora bude partner HDZ-u. Prvo su mu rekli da može biti potpredsjednik županijske Skupštine, ali Šimunić je, kaže, namjerno to odbio da vidi hoće li mu ponuditi još više.

I Tušek je zatim iznio cijeli plan i ponudio javne funkcije, kaže Šimunić.

“Tušek je pričao većinu vremena. Za kampanju mi je ponudio logistiku, informacije, marketinšku pomoć, da će mi srediti 25.000 plakata ako trebam. Naravno, za naš dogovor se nije smjelo znati. A onda, nakon izbora, moja lista bi trebala podržati HDZ-ovu platformu koja bi skinula sadašnjeg župana na vlasti. Tušek mi je rekao da biram što hoću, koje pročelničko mjesto želim. Ili da biram neku drugu instituciju ako je želim voditi, Park prirode Medvednica, Centar za prirodu u Zagorju…. Gredičak mi je poručio da samo trebam reći što želim i što mi odgovara”, tvrdi Šimunić.

Ove optužbe su ozbiljne. SDP-ova gradonačelnika Vukovara Željka Sabu je prije sedam godina snimila tadašnja HDZ-ova vijećnica Marija Budimir. Sabo je u zamjenu za podršku nudio i novac i mjesta u Nadzornim odborima gradskih tvrtki. Tajna snimka koju je napravila Budimir je priznata na sudu. U konačnici je Sabo osuđen na osam mjeseci zatvora i to je odslužio.

U ovom slučaju bi se HDZ-ovi Tušek i Gredičak mogli naći pod lupom istražitelja zbog pokušaja trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja, ali i kršenja zakona koji propisuje da je zabranjeno financiranje izbornih kampanja preko posrednika. I pročelnici i ravnatelji ustanova se u županijama moraju birati na javnom natječaju, a ta mjesta znače i iznadprosječne plaće, piše 24 sata.

Komentari