HDZ-ovac pod istragom: Europski ured za borbu protiv prijevara tereti ga se za malverzacije s novcem iz fondovima za poljoprivredu!

Josip Galić dobio je sredstva iz EU fondova za velebnu vinariju u Kutjevu. Europski ured otkrio je malverzacije i traži nazad 10 milijuna kuna.

U svom najnovijem izvješću, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) objavio je detalje o malverzacijama europskim novcem u Hrvatskoj. Jedan od slučajeva povezuje se s vinarijom koja je građena europskim sredstvima, a radove je obavljala tvrtka u vlasništvu vinarevog sina.

U ovom se slučaju radi o Vinariji Galić u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Josipa Galića. Riječ je o tajkunu bliskom HDZ-u koji je  dobio 7 milijuna kuna iz kompromitiranog Vladinog projekta za spas Slavonije, a tim je novcem obnovio svoj hotel na Rabu.

Tvrdnje OLAF-a

OLAF je nedavno priopćio kako su rekonstruirali nezakoniti tijek novca povučenog iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EAGF) za gradnju vinarije. Naime, iako vinarija nije bila dužna objaviti natječaj za odabir izvođača koji će im izvoditi radove, propisi ne dopuštaju da u posao bude uključen itko povezan s primateljem pomoći iz EU fonda. Drugim riječima, zabranjeno je odabrati izvođača s kojim postoji jasan sukob interesa, odnosno osobna ili poslovna povezanost.



OLAF tvrdi da je jasno dokazao kako su u slučaju gradnje vinarije ta pravila zanemarena. Tako je Galićeva tvrtka prvo dodijelila ugovor o građenju vrijedan tri milijuna eura firmi koja nema niti jednog zaposlenog, da bi zatim, tvrdi OLAF, oni kao podizvođača uzeli Presoflex, firmu koju vodi Ino Galić. U OLAF-u su uvjereni da je jedina svrha ovog manevra bila sakriti evidentan sukob interesa od nacionalnih vlasti.

Obrana Galića

Iz Galićeve tvrtke tvrde kako nije točno da su radove dodijelili bilo kojem povezanom društvu, pa tako ni tvrtki u vlasništvu sina gospodina Josipa Galića.

“Projekt Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima, tvrtka Galić d.o.o. u cijelosti je realizirala sukladno propisanim uvjetima Natječaja i kriterijima Pravilnika. Glavni izvođači s kojima su ugovoreni radovi na izgradnji vinarije odabrani su temeljem tržišno najpovoljnije ponude.

Glavni izvođači su samostalno, u okviru svojih ugovornih i zakonskih ovlaštenja, povjerili podizvođačima obavljanje određenih poslova pri izgradnji građevine”, odgovorili su na Telegramov upit. Drugim riječima nije Galić dodijelio poslove svom sinu, već su to eventualno učinili izvođači koje je on angažirao. To je, uostalom, utvrdio i OLAF, piše Telegram.

Izbio požar u sobi sa serverima u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi

Komentari