HDZ-ova ministrica Bedeković dala 89.000 kuna udruzi koja podučava gatanju

Goran Mehkek / CROPIX

Osamdeset i devet tisuća kuna je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku HDZ-ove ministrice Vesne Bedeković dalo udruzi koja se između ostalog bavi – gatanjem.

Dobitnica prilično izdašne novčane svote je udruga nazvana Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, mjestašca s petstotinjak stanovnika na zapadu Virovitičko-podravske županije.

Novac su dobili za projekt Mladi ruralci, kojim se mladež od 16 do 30 godina želi potaknuti na aktivno uključivanje u zajednicu.

Deset tisuća kuna priložila je još Općina Pitomača, mjesto susjedno Kladarama, u kojem živi Vesna Bedeković, ministrica darežljivog ministarstva.



Predavanja i panel rasprave

Novac trebaju potrošiti u narednih devet mjeseci za ‘predavanja i panel rasprave u sklopu kojih će se mlade informirati o mogućnostima osnivanja vlastitog poduzeća i EU fondovima’ te za osam radionica: ukrašavanja starinskih predmeta dekupaž tehnikom, slikanja na platnu, kuhanja, sviranja etno-skladbi na tamburici, tkanja, šivanja i štrikanja, izrada sapuna i prirodne kozmetike, priprema tradicionalnih slastica i – gatanja.

Spojem modernih i tradicionalnih radionica, kažu Čuvarice kulturne baštine, želi se kandidate podučiti narodnim običajima, doprinijeti stjecanju novih znanja i vještina te podizanju kvalitete života mladih. Na plakatu kojim se projekt najavljuje radionica gatanja istaknuta je na samom vrhu, što bi moglo kazati da je organizatori drže važnom.

Za razliku od drugih, uglavnom jednodnevnih, ova traje dva dana, a tu je i vrlo znakovita napomena: prednost sudjelovanja na radionicama gatanja imat će oni koji budu sudjelovali i na prethodnima.

Otac predsjednice udruge je HDZ-ov član vijeća općine Pitomača koja je udruzi dodala još 10.000 kuna

Iz svega je prilično jasno da su Čuvarice kulturne baštine, potpomognute lokalnim HDZ-om, gatanje proglasile narodnim običajem, no ovdje je fascinantno to što je novčanom potporom to amenovalo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Kako je Index doznao, predsjednica udruge Majda Kodžaga je u studenom 2018. izabrana u mladež HDZ-a općine Pitomača, a tada je izabrana među izaslanike za županijsku izbornu skupštinu.

Blagajnica udruge je majka Majde Kodžage Elvira, a aktualna potpredsjednica i bivša predsjednica udruge je Majdina baka Ivka Mađar, koja podučava gatanje.

Otac Majde Kodžage Manfred je HDZ-ov član općinskog vijeća Pitomače, iste one općine koja je udruzi dala još deset tisuća kuna, prenosi Index.

Komentari