HDZ-ov župan: Nisam koristio pozicije da bih riješio stambeno pitanje. 15 godina čekamo da nam riješe zahtjev

Ivo Žinić/Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Nalazimo se u situaciji kao i mnoge druge obitelji sa ovog područja koje nisu uspjele riješiti darovanje kuće”, tvrdi župan Žinić

Nakon što je otkriveno da HDZ-ov župan sisačko-moslavački Ivo Žinić živi u državnoj kući u Glini za koju 25 godina nisu plaćali ništa ili tek minimalnu najamninu od 100 kuna, oglasio se i prozvani župan.

Žinić je, naime, u imovinskoj kartici naveo da je kuću od 100 kvadrata u Glini dobio darovnim ugovorom, no Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je naveo da kuća nije darovana već je još uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske.

Žinić je u nedjelju poslao opširno pojašnjenje u kojem trvdi kako sve ove godini nisu uspjeli riješiti darovanje kuće zbog čestih izmjena zakona i propisa, ali i izmjena životnih prilika.



“U kući živimo, plaćamo sve režije i ostale troškove u skladu sa svim propisima. Napominjem da smo na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijalna sredstva”, tvrdi HDZ-ov župan.

Njegovo pojašnjenje pročitajte u nastavku: 

“Radi informiranja javnosti oko natpisa u medijima, a vezano za vlasništvo i pravo korištenja kuće u kojoj živim zajedno sa svojom obitelji želim iznijeti nekoliko činjenica koje su krivo ili neistisnuto prezentirane.

Kao i tisuće obitelji s područja Gline, Banovine te okupiranih dijelova Hrvatske i moja obitelj 90-ih godina prolazila je kroz progonstvo, rat i neizvjesnost dok sam ja kao dragovoljac bio na ratištu. Nakon oslobođenja Gline, vratili smo se u grad i dobili smo na privremeno korištenje napuštenu kuću u koju smo se uselili odmah nakon VRO Oluja u kolovozu 1995. godine. Prošli smo isti proces i ostvarili ista prava kao i tisuće prognanika. Odmah smo se aktivirali u stvaranje novog života na ovim područjima.

Kuća je kasnije otkupljena od strane APN-a te smo u skladu s time, prema važećim propisima plaćali propisani najam za kuću. U međuvremenu se mijenjaju Zakonske regulative i nadležnosti za rješavanje stambenog zbrinjavanja. Vlada Republike Hrvatske 2005. donosi Uredbu o darovanju kuće ili stana hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tada, kao hrvatski branitelj, podnosim zahtjev za darovanje navedene kuće koji do danas nije riješen.

Nalazimo se u situaciji kao i mnoge druge obitelji sa ovog područja koje nisu uspjele riješiti darovanje kuće zbog čestih izmjena zakona i propisa, ali i izmjena životnih prilika. U kući živimo, plaćamo sve režije i ostale troškove u skladu sa svim propisima. Napominjem da smo na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijalna sredstva.

Također ističem kako ni u jednom trenutku nisam bio u sukobu interesa i nikad nisam koristio svoje pozicije kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Dokaz tome je i činjenica da rješenje zahtjeva za darovanje spomenute kuće čekamo već 15 godina. Točno je da su Uredi državne uprave od 01.01.2020. pripojeni županijama i sada imaju u nadležnosti izdavanje rješenja o stambenom zbrinjavanju, pa i rješavanje predmetnog slučaja. Vjerujem da će službe svoj posao odraditi potpuno korektno sukladno svim važećim propisima i zakonskoj regulativi.”

Komentari