HDZ-ov plan za izbore: Na birališta u kolovozu ili rujnu

HDZ

Spekulacije da bi se parlamentarni izbori mogli održati u lipnju, što bi odgovaralo vladajućem HDZ-u jer bi na biralištima profitirao zbog uspješnog vođenja zemlje u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, su neosnovane, piše u srijedu Jutarnji list.

HDZ ima plan za izbore, ali ne za lipanj, nego bi se oni, kako kažu u toj stranci, održali u kolovozu ili rujnu. Sve ovisi o tome kada će se suzbiti epidemija. Preduvjet je da se zaustavi širenje virusa i Nacionalni stožer civilne zaštite stavi izvan snage restrikcijske mjere, među kojima je i zabrana okupljanja, navodi dnevnik.

Opcija elektronskog glasanja na predstojećim izborima u HDZ-u se i ne razmatra, a i u najvećoj oporbenoj stranci SDP-u kažu da bi se takvoj ideji žestoko usprotivili. Sugovornik iz vrha HDZ-a naglašava da će se ovi izbori održati na “klasičan” način, a najbolje bi bilo da to bude u vrijeme kada su se i inače planirali.

Ustavni rok bio bi ispoštovan i ako bi se izbori održali u prosincu, no zbog velike vjerojatnosti da se nakon prvotnog zauzdavanja epidemije i popuštanja ili potpunog ukidanja mjera pojavi novi val zaraze, odgoda izbora do kraja godine bila bi vrlo riskantna. Naime, ako bismo na zimu ponovo završili u karanteni, izbori se ne bi mogli održati i tada bi jedini izlaz bio produljivanje mandata aktualnom sazivu Sabora.



Budući da mandat aktualnog 9. saziva Sabora traje do 14. listopada, preduvjet da se izbori održe u kolovozu ili rujnu je da Sabor većinom zastupnika donese odluku o ranijem raspuštanju. U HDZ-u kažu da bi se izbori trebali raspisati 45 dana nakon raspuštanja Sabora kako bi se u tome roku stigle predati izborne liste i ostaviti tri tjedna za predizbornu kampanju, donosi Jutarnji list.

Komentari