HDZ-ov gradonačelnik snimljen kako namješta poslove: Nemaš se čega bojati, sve je pokriveno

Darko Puljasic/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK ima tajno snimljeni razgovor u trajanju od oko dva sata, na kojem se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić, odnedavno i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru i njegov zamjenik Mario Pilon, traže od direktora gradske tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, da namjesti natječaj i određuju mu s kojim tvrtkama moraju sklopiti poslove na energetskoj obnovi više stambenih zgrada u Požegi. 

Vitez je tajno snimao Puljašića i Pilona, nakon što ga je dvoje poduzetnika obavijestilo što mu se sprema, pa je, da bi se zaštitio, odlučio snimiti razgovore kada su ga prvo Pilon, a potom i Puljašić, pozvali na razgovor u gradsku upravu, piše Telegram.

Razgovori su se zbili prije godinu dana – prvi razgovor održan je 7. a drugi 14. siječnja u uredima zamjenika gradonačelnika Pilona, a potom i u uredu gradonačelnika Puljašića.

Diktirali mu imena tvrtki kojima smije dati posao

Pilon je sad već bivšeg direktora Komunalca, koji je naravno dobio otkaz iako je na poslu direktora trebao biti do 2023. godine, pozvao u svoj ured da bi mu prenio, kako je rekao, dogovor s gradonačelnikom o tome kome smije, a kome ne, dati poslove na energetskoj obnovi, posla najvećim dijelom financiranog novcem iz fondova Europske unije.



Pilon je bio više nego jasan.

Vitezu je diktirao imena tvrtki i vlasnika koje smije angažirati. Nije to bio ugodan razgovor; Pilon je znao podizati glas, često je psovao, a u nekim njegovim rečenicama osjećala se i prijetnja što bi se Vitezu moglo dogoditi ne postupi li prema uputama.

Na snimkama se, prenosi Telegram, detaljno objašnjava tko treba dobiti posao, ali i na koji način. Vitez je u više navrata upozorio Pilona da se radi o kršenju zakona, no Pilon je  bio uporan te se trudio uvjeriti Viteza kako se nema čega bojati, da su tako u Gradu Požegi radili i ranije i da se nikome ništa nije dogodilo, jer je sve pokriveno.

Puljašiću već skinut saborski imunitet

Podsjetimo, gradonačelniku Požege Darku Puljašiću, ukinut je zastupnički imunitet kako bi mu se sudilo po optužnici za subvencijsku prijevaru od gotovo milijun kuna kroz dogradnju osnovne škole u Požegi.

Nisam radio ništa krivo, poručio je Puljašić novinarima, nakon što mu je Sabor ukinuo imunitet zbog kaznenog postupka iz 2018.

Optužnica, koja ga tereti za krivotvorenje poslovne isprave, kazneno djelo protiv gospodarstva i subvencijske prevare, potvrđena je 15. srpnja ove godine, odnosno prije no što je počeo obnašati saborski mandat jer je 22. srpnja prisegnuo na zastupničku dužnost, pa je bilo potrebno ukidanje imuniteta.

Puljašić: Nisam ništa krivo radio

Komentari