HDZ otporan i na katastrofu, rejting mu i dalje raste!

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je, očekivano, najjača stranka u Hrvatskoj, pokazao je novi Crobarometar, istraživanje koje za Novu TV provodi agencija IPSOS. I nakon niza novih afera, ovoga puta s HDZ-ovim gradonačelnicima i županima, te ozbiljnih posrtanja nakon petrinjskog potresa, podržava ih 31,1 posto. To je čak blagi porast u odnosu na prosinac i tadašnjih 30,8 posto.

SDP je i dalje upola slabiji, sa 16,6 posto potpore. Idući je Možemo! s 9,6 posto, što je blagi porast u odnosu na prošlomjesečnih 8,6 posto.

Na četvrtom mjestu je Most sa 7,8 posto, a slijedi Domovinski pokret koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7,3 posto (prošli mjesec imali su 9.4 posto)


Stranke ispod praga

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2,1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1,6 posto, a Fokus je na 1,5 posto te Radnička fronta na 1,3 posto.

Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8,2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0,9 posto, Suverenisti s 0,8 posto, HSS 0,6 posto, Glas na 0,4 posto, Reformisti su na 0,3 posto. Neodlučnih je 8,3 posto.

Kako stoji Vlada

S početkom godine 2/3 građana misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru, njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru, misli 25 posto građana, a ne zna njih 9 posto. Mala usporedba, u prvom lockdownu 51 posto građana mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Trenutno 57 posto građana ne odobrava Vladine politike, a njih 35 posto odobrava. Ne zna 8 posto. Raste postotak nezadovoljnih politikama Vlade.

Kako stoji Milanović

Rad predsjednika Milanovića ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. Ne zna 8 posto. Prošli mjesec to je izgledalo ovako: njih 47 posto nije odobravalo njegov rad, a odobravalo je 45 posto ispitanika.

Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured Predsjednika dobiva 2,89 ili trojku, Vlada godinu počinje s 2,77 ili trojkom, tu je i Hrvatski sabor s 2,31 ili dvojkom, prenosi Telegram.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

 

Komentari