HDZ napokon mijenja izborni zakon? Što mislite, kome će ići u korist?

Twitter

U stožernoj hrvatskoj stranci HDZ-u, posljednjih se dana na sastancima središnjih državnih tijela, između ostalih vrućih tema razgovaralo i o promjeni izbornog sustava, navodi visoki izvor iz Plenkovićeve stranke.

Mnoge političke opcije zagovaraju promjenu ovakvog načina izbora za Hrvatski sabor, a ironično, upravo je HDZ sa svojom Vladom ugušio referendumsku inicijativu o izmjeni izbornog zakona.

No, kako saznaje Dnevno, sazriju li ideje o kojima se pričalo i pretvore li se u konkretna zakonska rješenja, na hrvatskoj političkoj sceni moglo bi preživjeti tek nekoliko najvećih političkih stranaka! Naime, kako doznaje portal, promjene o kojima se govorilo, mogu se podijeliti u 3 bitne instance: ukidanje predizbornih koalicija, podizanje izbornog praga na sedam posto i ukidanje d’Hondtove metode proračuna mandata u korist bonusa za relativne pobjednike po izbornim jedinicama.

Izborni prag 7 posto

“Izborni prag od 7 posto bio bi dobar za Sabor i slaganje parlamentarne većine jer bi samo relevantne političke opcije došle do izražaja, ali nije realno da će taj prijedlog proći. Često se spominje niži prag od 3 posto i ti prijedlozi dolaze od manjih stranaka poput HNS-a, tako da je ovo mudar pregovarački potez od strane Plenkovića da se prag zadrži na 5 posto”, rekao je izvor iz HDZ-a i poslao jasnu poruku bivšem i sadašnjem partneru HNS-u koji godinama parazitira u Vladi i javnim tvrtkama uz podršku manju od 2 posto birača.



“HDZ-u je najvažnije da se uvede po jedan dodatni mandat po izbornoj jedinici za relativnog pobjednika na nacionalnoj razini, to bi pobjedniku izbora dalo 10 mandata više i mogućnost lakšeg slaganja većine”, zaključio je visoki izvor iz HDZ-a.

U svakom slučaju, ukoliko HDZ zaista krene u ovakav sustav, značilo bi to još jači HDZ i nemogućnost stvaranja nekih novih opcija, piše Dnevno.hr.

Komentari